Fostul comisar european Thierry Breton îşi continuă disputa cu Elon Musk în care inclusiv postările fake ale miliardarului american despre anularea alegerilor din România au devenit un argument

Fostul comisar european pentru afaceri digitale, francezul Thierry Breton, îşi continuă polemica online cu Elon Musk, care sâmbătă a spus despre el că este un „tiran al Europei”, pe fondul unui schimb de replici tensionat pe X cu privire la sprijinul miliardarului pentru extrema dreaptă germană, o dispută în care la un moment dat a fost invocată şi anularea alegerilor prezidenţiale din România, numai că patronul Tesla a făcut-o preluând postarea fake a unui cont, Daily Romania, care îl promovează constant pe Călin Georgescu şi face propagandă anti-UE şi anti-NATO.

Cenzură este noul cuvânt la modă al frăţiei giganţilor tehnologici şi al altor teoreticieni ai conspiraţiei atunci când vine vorba de respectarea legii în Europa. Dimpotrivă, DSA (legislaţia europeană în domeniul digital – n.r.) este despre respectarea pluralismului şi a libertăţii de exprimare”, a scris marţi Thierry Breton pe X redând în facsimil un interviu pe care l-a acordat cotidianului Ouest France pe tema disputei cu Elon Musk .

Totul a început luna trecută, când Elon Musk a postat pe platforma sa X, al cărei proprietar este, afirmaţia că „doar AfD poate salva Germania”, stârnind controverse semnificative în întreaga Europă, în condiţiile în care Alternativa pentru Germania este considerată un partid extremist. Imediat, Breton a catalogat comentariul lui Musk drept „interferenţă străină”. Musk i-a replicat: „Omule, «interferenţa străină» americană este singurul motiv pentru care nu vorbeşti germană sau rusă astăzi”, făcând referire la debarcarea americană în Franţa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Disputa s-a reaprins săptămâna trecută în urma unui interviu acordat de Thierry Breton canalului francez BFMTV/RMC, în care acesta a declarat: „Să ne păstrăm calmul şi să aplicăm legile noastre în Europa atunci când acestea riscă să fie eludate (…). Am făcut-o în România şi, evident, o vom face, dacă va fi necesar, în Germania”. Sâmbătă, Musk a comentat pe X, referindu-se la „absurditatea uluitoare a lui Thierry Breton ca tiran al Europei”.

Ca răspuns la mesajul lui Musk, Thierry Breton – care nu mai face parte din noua echipă de conducere a UE –  a scris pe X: „Tiran al Europei? Wow! Nu, Elon Musk: UE NU are niciun mecanism pentru a anula vreun fel de alegeri, oriunde în UE. Ceea ce se spune în videoclipul de mai jos (o intervenţie a lui Thierry Breton la RMC – n.r ) este legat doar de aplicarea DSA şi de obligaţiile de moderare. Pierdut în traducere… sau o altă ştire falsă?”

Atunci când Elon Musk l-a acuzat pe Thierry Breton că are „un comportament tiranic”, el a făcut-o mai întâi pe 10 ianuarie preluând o postare a contului de X Daily Romania – care are postări anti-UE, anti-NATO, pro Cornelu Zele Codreanu şi pro-Călin Georgescu – care afirma: „Un fost comisar european recunoaşte că UE a fost responsabilă pentru anularea alegerilor din România. „Am făcut-o în România şi o vom face şi în Germania dacă va fi necesar.” – Thierry Breton”.

Contul de X Daily Romania are peste 86.000 de urmăritori.  Acelaşi cont a promovat un fake news legat de protestele pro-UE din Georgia, relatând că” protestatarii pro-UE au luat cu asalt bisericile ortodoxe din Georgia şi au atacat preoţi”. ”România susţine Georgia suverană.”, scria pe contul de X al Daily Romania. Pe acelaşi cont, pecheziţii ale poliţiei sunt califcate drept ”persecuţii la adresa naţionaliştilor” şi este pezentata o ştire falsă referitoare la plasarea amatei române sub comandă străină. Călin Georgescu este prezentat ca  ”un lider calm şi calculat”.

 

A doua zi, Elon Musk a vorbit din nou despre „absurditatea uluitoare a lui Thierry Breton ca tiran al Europei” comentariul fiind făcut de data aceasta preluând o postare a contului Visegrad 24 de pe X, care avea o legendă asemănătoare cu cea a contului Daily Romania: „Fostul comisar european Thierry Breton afirmă că UE dispune de mecanisme pentru a anula o eventuală victorie electorală a AfD: „Am făcut-o în România şi, evident, o vom face şi în Germania, dacă va fi necesar””. Postarea de pe Visegrad 24 era însoţită însă şi de un fragment video din interviul lui Breton la RMC – şi de aici ironia lui Thierry Breton către Musk cu „pierdut în traducere” (după titlul unui film celebru, „Lost in Translation”, tradus în româneşte „Rătăciţi printre cuvinte” – n.r.).

Nu este prima dată când Elon Musk preia şi comentează părtinitor postări, uneori preluând informaţii false. A făcut-o şi în decembrie, referindu-se tot la alegerile din România, când s-a întrebat: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile şi să nu fie considerat un dictator?”.

Şi fiul lui Donald Trump, Donald Trump jr., avusese anterior un comentariu în care catalogase, pe X, anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale din România drept „altă încercare a (lui) Soros şi marxiştilor de a falsifica rezultatul (alegerilor) şi de a nega voinţa poporului”. 

Un apropiat al preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, care va reveni la Casa Albă la 20 ianuarie, Elon Musk critică în mod regulat reglementările UE, în special Digital Services Act (DSA), recurgând adesea la a acuza Bruxelles-ul de cenzură. Mark Zuckerberg, CEO al Meta, s-a aliniat acestei poziţii, dar oficialii UE au respins aceste afirmaţii.

De asemenea, Musk a afirmat în mod fals că UE a încercat să oprească interviul său cu liderul german de extremă dreapta al AfD, realizat la sfârşitul săptămânii trecute. Breton i-a răspuns într-un interviu acordat The Guardian: „Minte ca naiba. Nimeni nu a încercat să îl oprească să aibă o discuţie cu Trump, nimeni nu încearcă să îl oprească să aibă una şi în Germania”.

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană a declarat că va monitoriza discuţia lui Musk cu Alice Weidel, lidera AfD, pentru a găsi eventuale dovezi de „tratament preferenţial” pe X, dar a precizat că nu există nimic care să împiedice discuţia online să aibă loc, ceea ce s-a şi întâmplat.

Platforma de social media X (fostul Twitter) s-a confruntat cu acuzaţii oficiale pentru mai multe presupuse încălcări ale DSA. Pentru fiecare dintre acestea şi dacă nu se conformează, Comisia l-ar putea amenda pe Musk cu până la 6% din cifra de afaceri anuală globală a tuturor companiilor pe care le controlează, ceea ce înseamnă câteva miliarde de euro.

Tocmai de aceea, disputele între Elon Musk şi Thierry Breton sunt mai vechi, încă de când francezul era comisar european. În august anul trecut, Breton, care încă era comisar european pentru piaţa internă şi servicii, i-a trimis o scrisoare miliardarului Elon Musk cu câteva ore înainte de interviul acestuia cu Donald Trump, pentru a-i aminti obligaţiile de moderare a conţinutului în Uniunea Europeană. Însă „momentul şi conţinutul scrisorii nu au fost nici coordonate, nici convenite cu preşedinta Ursula von der Leyen”, a precizat ulterior o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, după ce o directoare a companiei X a afirmat că demersul lui Breton a fost pur şi simplu o încercare de a interveni în politica americană.

În decembrie, Comisia Europeană a anunţat o investigaţie privind TikTok, care este acuzată că nu şi-a îndeplinit obligaţiile şi că ar fi permis manipularea de către Rusia a alegerilor prezidenţiale din România, anulate de Curtea Constituţională.

 

UPDATE Poliţia Capitalei s-a sesizat şi face verificări după apariţia pe TikTok a unei filmări cu un bărbat care agresează o femeie pe stradă, în urma unor provocări în mediul online/ Bărbatul a fost arestat preventiv VIDEO

BNR menţine rata dobânzii de politică monetară la 6,50% pe an