Imaginea, surprinsă de către fotografa palestiniană Samar Abu Elouf pentru cotidianul american The New York Times (NYT), este un portret al al tânărului Mahmoud Ajjour, evacuat la Doha în urjma unei explozii care i-a smuls un braţ şi i l-a mutilat pe celălalt, anul trecut.
”Să lucrez la acest proiect a fost o experienţă unică, dar dureroasă”, a declarat Abu Elouf la înmânarea premiului, la Amsterdam.
”Copiii palestinieni au plătit un greu tribut ororilor pe care le-au trăit. Mahmoud este unul dintre aceşti copii”, a adăugat fotojurnalista autodidactă.
Originară din oraşul Gaza, Abu Elouf este prima fotografă palestiniană recompensată cu World Press Photo.
Evacuată din enclavă în decembrie 2023, forojurnalista face portrete ale palestinienilor răniţi în război, instalaţi la Doha.
”Unul dintre cele mai grele lucruri pe care mama lui Mahmoud mi l-a explicat este că, atunci când Mahmoud a realizat că îi erau amputate braţele, primul lucru pe care i l-a spus a fost «cum am să pot să te strâng în braţele mele?»”, a declarat fotografa.
”Este o fotografie tăcută, dar care vorbeşte foarte puternic. Ea spune povestea unui băiat, dar şi a unui război şi mai mare, care va afecta generaţii viitoare”, a declarat directoarea executivă a World Press Photo, Joumana El Zein Khoury.
Juriul a salutat ”compoziţia puternică şi atenţia acordată luminii” fotografiei, dar şi subictului acesteia, care te pune pe gânduri, mai ales cu privire la viitorul lui Mahmoud.
Băiatul învaţă acum să se joace pe telefonul său, să scrie şi să deschidă uşi cu picioarele.
„Mahmoud are un vis foarte simplu: el vrea să obţină proteze şi să-şi trăiască viaţa ca orice alt copil”, declară într-un comunicat organizatorii concursului.
Fotografa a atras atenţia şi cu privire la soarta incertă a colegului său, rănit în timpul unor atacuri israeliene asupra unui cort de jurnalişti la Khan Yunis, la 7 aprilie.
”Îmi este greu să mă bucur, când unul dintre cei mai buni prieteni ai mei fotografi de la Gaza, Ihab al-Burdini, este rănit”, a declarat ea, agitând fotografii cu jurnalistul rănit.
Juriul a prezentat de asemenea cele două fotografii finaliste.
Prima – ”Secetă în Amazonia” -, realizată de Musuk Nolte pentru Panos Pictures şi Fondation Bertha, arată un bărbat în matca unui râu secat, în Amazonia, care transportă provizii către un sat în care altădată se ajungea cu vaporul.
A doua – ”Traversare noaptea” -, a lui John Moore pentru Getty Images, arată migranţi chinezi care se înghesuie în jurul unui foc, în timpul unei averse, după ce au traversat frontiera dintre Statele Unite şi Mexic.
Juriul a examinat atent 59.320 de fotografii realizate de către 3.778 de fotojurnalişti, dintre care au selectat 42 de imagini premiate.
Patru fotografi ai Agence France-Presse (AFP) au fost selectaţi pentru un premiu regional.
Luis Tato, la Nairobi, a obţinut premiul la categoria ”Poveşti” în regiunea Africa, cu o selecţie de fotografii care ilustrează revolta tineretului kenyan.
Jérôme Brouillet a fost recompensat la categoria „Singles” în regiunea Asia-Pacific şi Oceania pentru o forografie a surferului Gabriel Medina, care pare să leviteze deasupra valurilor, în timpul Jocurilor Olimpice (JO).
Clarens Siffroy a fost premiat la categoria ”Poveşti” în regiunea America de Nord şi Centrală pentru felul în care a acoperit criza gangurilor în Haiti.
Anselmo Cunha a obţinut premiul la categoria „Singles” în regiunea America de Sud cu fotografia unui Boeing de tip 727-200 blocat pe aeroportul Salgado Filho în Brazilia.