Oficialii din Sănătate cred că nou-născuții au dezvoltat această afecțiune după ce părinții lor au folosit minoxidil, un remediu fără prescripție medicală, care este aplicat în mod obișnuit pe scalp pentru a încuraja creșterea părului. „Sindromul vârcolacului” cauzează creșterea unei cantități anormale de fire de păr fine, lungi de până la 5 cm, pe fața, brațele și alte părți ale corpului unei persoane.
„Sindromul vârcolacului” determină creșterea unor cantități anormale de fire fine de păr de până la 5 cm lungime pe fața, brațele și alte părți ale corpului unei persoane. Cunoscut din punct de vedere medical sub numele de hipertricoză, nu are leac, ceea ce înseamnă că persoanele trebuie să gestioneze simptomele prin ras, epilare cu ceară sau tăierea părului.
Potrivit Centrului de farmacovigilență din Navarra, o provincie din nordul Spaniei, primele îngrijorări cu privire la acest fenomen bizar au apărut în aprilie 2023, după ce unui băiețel i-a crescut păr pe spate, picioare și coapse timp de două luni. Experții în sănătate au descoperit că tatăl său, care a lipsit de la serviciu timp de o lună pentru a avea grijă de el, a folosit o loțiune minoxidil 5% pe scalp pentru a trata calviția. Cu toate acestea, atunci când copilul nu a mai fost expus la acest medicament, simptomele sale au regresat.
Substanța activă minoxidil, comercializată sub diferite denumiri, se găsește sub formă de spumă sau lichid cu o concentrație de două sau cinci procente. Este disponibil în majoritatea farmaciilor, sau online, fără a fi nevoie de rețetă. Medicamentul acționează ajutând fluxul de sânge către foliculii de păr – partea din piele în care crește părul prin împachetarea celulelor vechi.
În urma cazului, Centrul de Farmacovigilență din Navarra a evaluat apoi sistemul spaniol de farmacovigilență și bazele de date EudraVigilance ale Agenției Europene pentru Medicamente.
CE ESTE HIPERTRICOZA?
Hipertricoza este termenul utilizat pentru creșterea părului pe orice parte a corpului în exces față de cantitatea prezentă de obicei la persoane de aceeași vârstă, rasă și sex. Nu include părul excesiv cauzat de nivelurile anormal de ridicate ale hormonilor masculini. Părul excesiv poate provoca jenă, ceea ce duce la transformarea acestuia într-o povară emoțională. Opțiunile de tratament sunt limitate, iar rezultatele terapiei nu sunt întotdeauna satisfăcătoare.
Nicio metodă unică de epilare nu este adecvată pentru toate zonele corpului sau pentru toți pacienții, iar cea adoptată va depinde de caracterul, zona și cantitatea de creștere a părului, precum și de vârsta pacientului și de preferințele personale ale acestuia.
Metodele de tratament disponibile în prezent includ procedurile cosmetice; decolorarea, tunderea, rasul, smulgerea, epilarea cu ceară, depilarea chimică și epilarea electrochirurgicală; și epilarea cu ajutorul surselor de lumină și al laserului. Epilarea asistată de laser este cea mai eficientă metodă de epilare pe termen lung disponibilă în prezent.
Potrivit ziarului spaniol El Economista, au fost descoperite alte 10 cazuri recente de „sindrom al vârcolacului” la bebeluși legate de minoxidil în Europa. În fiecare caz, simptomele s-au redus după ce părintele a încetat să mai ia minoxidil.
Cu toate acestea, organismul de sănătate a avertizat că bebelușii foarte mici expuși la medicament pot fi expuși riscului de afectare a inimii și a rinichilor. Cercetările anterioare au arătat, de asemenea, că chiar și o linguriță pusă pe scalpul unui adult de două ori pe zi poate provoca bătăi rapide ale inimii și probleme cu retenția de sare și apă.
În raportul său, Centrul de farmacovigilență din Navarra a afirmat că minoxidilul a fost probabil transferat de la părinți la copiii lor fie prin piele, fie prin gură. Deoarece medicamentul se aplică direct pe piele, un copil ar putea fi expus dacă încearcă să sugă sau să mestece capul sau mâinile părinților după ce aceștia au aplicat medicamentul.
În lumina acestor incidente, minoxidilul vândut în Europa va trebui acum să includă pe ambalajul său avertismente privind riscul de hipertricoză la sugari, sfătuind utilizatorii să evite contactul cu copiii mici în zonele în care a fost aplicat medicamentul.
Mai mulți bebeluși au dezvoltat ‘sindromul vârcolacului’
În 2019, cel puțin 17 copii din Spania, unii dintre ei bebeluși, au dezvoltat „sindromul vârcolacului” după ce un tratament pentru căderea părului a fost introdus din greșeală în flacoane de medicamente pentru reflux. Copiilor a început să le crească păr pe tot corpul după ce li s-a administrat ceea ce s-a crezut a fi omeprazol, un medicament care ajută la refluxul acid. Însă, în urma unei investigații, autoritățile au descoperit că tratamentul conținea de fapt minoxidil.
La momentul respectiv, ministrul sănătății, Maria Luisa Carcedo, a declarat că au descoperit că loturile defecte proveneau de la un laborator care „a pus acest medicament (minoxidil) într-un recipient care era marcat ca omeprazol ‘ și l-a distribuit farmaciilor ca atare”. Acest lucru vine în contextul în care minoxidilul a făcut furori pe internet la începutul acestui an, după ce utilizatorii rețelelor de socializare au descoperit că poate acționa „ca un îngrășământ pentru sprâncene”.
Atunci când este utilizat de două sau trei ori pe săptămână, medicamentul îmbunătățește „semnificativ” creșterea părului de pe sprâncene, spun susținătorii acestuia.
Cu toate acestea, alți medici au avertizat că tratamentul nu este licențiat pentru această utilizare și poate chiar declanșa efecte secundare, inclusiv pierderea părului, în mod ironic, dacă este utilizat incorect. Minoxidilul este conceput doar pentru a trata căderea părului la bărbați și femei, care apare în familie. Acesta nu este destinat tratării căderii părului cauzată de alți factori, inclusiv stresul, boala sau chiar deficitul de fier.