Guvernul italian „lucrează neobosit pentru a o aduce înapoi în Italia şi cerem ca toate drepturile ei să fie respectate. Până la eliberare, Cecilia şi părinţii ei nu vor rămâne niciodată singuri”, a promis ministrul italian de externe Antonio Tajani pe reţeaua X.
Secretarul general al MAE italian, Riccardo Guariglia, care l-a primit pe ambasadorul Mohammad Reza Sabouri, „a reiterat solicitarea” autorităţilor italiene ca jurnalista să poată beneficia de „condiţii de detenţie demne, cu respectarea drepturilor omului”, a menţionat ministerul într-un comunicat.
Ambasadorului i s-a cerut de asemenea ca Ceciliei Sala „să i se garanteze asistenţă consulară completă, permiţând Ambasadei Italiei la Teheran să o viziteze şi să-i ofere articole necesare care i-au fost refuzate până acum”.
Cazul jurnalistei
Apelul Romei vine într-un moment în care, potrivit presei italiene, jurnalista se află în izolare, este nevoită să doarmă pe jos şi a fost privată de ochelari.
Iranul a confirmat luni arestarea ei la Teheran pe 19 decembrie, pentru „încălcarea legilor” în timpul unui sejur profesional, cu viză jurnalistică.
Italian journalist Cecilia Sala was arrested in Iran for no clear reason and detained in inhumane conditions by Islamists. Now she must be freed and brought back to Italy. pic.twitter.com/XQcGKjv3gI
— RadioGenoa (@RadioGenoa) January 2, 2025
Cecilia Sala, în vârstă de 29 de ani, se află de atunci într-o celulă din închisoarea Evin din Teheran, potrivit angajatorului ei, Chora Media, un site care publică podcasturi. Italia a denunţat de vineri o arestare „inacceptabilă”.
Potrivit autorităţilor iraniene, Cecilia Sala, care lucrează şi pentru cotidianul Il Foglio, a beneficiat de acces consular şi s-a aflat în contact cu familia ei.
În Iran sunt reţinuţi în prezent mai mulţi cetăţeni occidentali sau având dublă cetăţenie, cum sunt Cecile Kohler şi Jacques Paris, un cuplu francez arestat în 2022, în timpul unui sejur turistic şi acuzat de autorităţi de „spionaj”, ceea ce apropiaţii lor „resping ferm”.