Fotografa şi activista Nan Goldin, printre cei 200 de activişti evrei arestaţi la protestul pentru Palestina din New York/ VIDEO

Mai mult de 200 de activişti ai Jewish Voice for Peace (JVP), printre care artiştii Nan Goldin şi Molly Crabapple şi regizoarea Laura Poitras, au fost arestaţi pentru că au participat în 14 octombrie la un protest pentru Palestina în faţa Bursei din New York. Acţiunea a criticat creşterea preţurilor acţiunilor producătorilor de arme, cum ar fi Lockheed Martin, cel mai mare producător de arme din Statele Unite, pe fondul atacurilor continue ale Israelului împotriva Gaza şi Libanului.

Cei arestaţi au fost eliberaţi şi sunt acuzaţi de încălcarea proprietăţii, potrivit JVP.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Acţiunea a atras aproximativ 500 de protestatari, inclusiv descendenţi ai supravieţuitorilor Holocaustului, a declarat JVP pentru Hyperallergic.

Începând de la deschiderea etajelor de tranzacţionare ale bursei, la ora 9:30, activiştii care purtau tricouri „Not In Our Name” (Nu în numele nostru) au montat hainele roşii peste faimoasele sculpturi din bronz de pe Wall Street „Charging Bull” (1989) şi „Fearless Girl” (2017) şi au desfăşurat bannere pe care scria „Gaza Bombed, Wall Street Booms” (Gaza bombardată, Wall Street explodează), „Stop Arming Israel” (Opriţi armarea Israelului) şi „Fund FEMA Not Genocide” (Finanţaţi FEMA, nu genocidul).

Corul Resistance Revival, un grup de femei şi cântăreţi nonbinari, a interpretat un cântec „O, Palestina, nu eşti singură”. „Vom fi cu tine, până când vei fi în siguranţă acasă”.

De asemenea, cel puţin şase activişti şi-au legat corpurile de porţile principale de intrare ale clădirii. Fotografiile şi înregistrările video de la acţiune îi arată pe poliţişti îndepărtându-i cu forţa de la faţa locului, transportându-i şi târându-i.

„Sunt mândru să fiu arestat împreună cu ei, dacă asta ajută la amplificarea mesajului nostru”, a declarat Goldin pentru Hyperallergic.

Departamentul de Poliţie din New York a declarat pentru Hyperallergic că grupul s-a dispersat în jurul orei 12:30, „mai multe persoane fiind reţinute”. Goldin şi Crabapple au fost eliberaţi luni; NYPD nu a confirmat încă acuzaţiile.

Protestul a coincis cu sărbătorirea în SUA a Zilei popoarelor indigene, precum şi cu sărbătorirea în acest weekend a Yom Kippur, cea mai sfântă zi din calendarul evreiesc. De asemenea, protestul a avut loc într-un moment în care o înregistrare video virală de la un atac aerian israelian care a lovit şi a incendiat un complex spitalicesc din Gaza, ucigând cel puţin patru persoane şi rănind alte zeci, părea să arate un bărbat identificat drept Sha’ban al-Dalou, în vârstă de 19 ani, cu o perfuzie, ars de viu, ceea ce a provocat revoltă pe reţelele sociale.

Ciolacu, despre situaţia de la FR de Canotaj: La birou am invitat şi pe doamna Lipă să vedem tot adevărul/ E normal ca tot angrenajul să aibă nişte beneficii suplimentare

Iga Swiatek l-a cooptat în echipa sa pe Wim Fissette, fostul antrenor al lui Osaka şi Halep