Franța anunță că are suficient gaz pentru a face față unei ierni extrem de friguroase

Iernile mai calde decât media și măsurile de reducere a cererii au ajutat Franța să reziste celor mai grave efecte ale creșterii prețurilor la energie în cei doi ani de la invazia rusă a Ucrainei în 2022, dar au persistat întrebări cu privire la rezistența în fața temperaturilor extreme.

Posibila oprire a furnizării de gaze rusești către Europa prin Ucraina în ianuarie 2025 ar putea fi problematică pentru Europa de Est, dar nu este de așteptat să aibă un impact semnificativ în această iarnă datorită nivelurilor bune de stocare, au spus grupurile în raportul lor.

Depozitarea de gaz este în prezent plină în proporție de 95%, deși nivelurile de umplere trebuie menținute în cazul unei vase de frig târzie, au spus aceștia.

Cu reaprovizionarea regulată a livrărilor de gaz din Norvegia, Țările de Jos și Spania, precum și din gaz natural lichefiat (GNL), stocarea este suficientă pentru scenariile de iarnă extrem de reci pentru rețeaua franceză, au spus aceștia.

Până la sfârșitul anului, capacitatea de regazificare pentru GNL în Europa este de așteptat să crească cu 13% față de 2023, au arătat datele GRTgaz și Terega.

În cazul unei ierni foarte friguroase, stocul va trebui păstrat în prima parte a iernii și vor fi necesare eforturi de reducere a cererii în încălzirea rezidențială, similar celor două ierni anterioare, au spus aceștia.

Dar chiar și cu o iarnă foarte rece, Franța se poate baza pe tranzitul regulat de gaze către Belgia, Germania și Elveția, au spus grupurile.

Prețurile cu ridicata ale gazelor sunt de aproximativ 40 de euro pe megawat oră (MWh) atât pe piețele spot, cât și pe cele futures, volatilitatea prețurilor s-a redus semnificativ, reflectând mai multă încredere în furnizarea de gaze europene, au spus aceștia.

A existat, de asemenea, o corelație mai mare între piețe, semnalând o revenire la normalitate între interconexiuni, au adăugat aceștia.

 

Alegerile prezidențiale se complică teribil în SUA: a intrat în joc Departamentul de Justiție, împotriva lui Elon Musk

Elena Lasconi, întrebată care vor fi cele trei mari direcţii cărora le va acorda cea mai mare atenţie ca preşedintele României: Educaţie, sănătate şi anticorupţie. Ţin foarte mult şi la tăierea taxelor pe muncă