Franța cere Uniunii Europene să limiteze prețul emisiilor de CO2

Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii este principala politică de reducere a CO2 a blocului, care impune producătorilor de energie electrică și producătorilor industriali să cumpere o autorizație de CO2 pentru fiecare tonă de CO2 pe care o emit.

Schema creează un stimulent financiar pentru a polua mai puțin și crește veniturile care se îndreaptă către proiecte de reducere a emisiilor de CO2 – dar a fost mult timp criticată din partea țărilor, inclusiv Polonia, care s-a plâns că speculatorii financiari conduc la fluctuații volatile ale prețurilor pe piață.

Franța a reînviat îngrijorările cu privire la prețul carbonului și va propune, într-o reuniune cu ușile închise a miniștrilor țărilor UE de joi, că UE trebuie să intervină pentru a stabiliza prețul.

Un document guvernamental francez, văzut de Reuters, a cerut UE „să stabilească un coridor de prețuri ETS definit în coerență cu obiectivul Uniunii de reducere a emisiilor și să revizuiască funcționarea rezervei de stabilitate a pieței pentru a-i corecta imperfecțiunile”.

Un coridor de preț ar stabili limite minime și maxime de preț, limitând mișcările prețurilor la tranzacționarea în acest interval.

Adresându-se reporterilor la Bruxelles, ministrul francez al climatului, Agnès Pannier-Runacher, a spus că UE trebuie să dea „semnale de prețuri pe termen lung companiilor, astfel încât acestea să se poată adapta și anticipa”.

Franța va căuta sprijin printre alte țări joi, dar oficialii au declarat pentru Reuters că unii – inclusiv Republica Cehă – sunt deja în spatele ideii.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze cererea Franței. În prezent, UE nu urmează să revizuiască politica ETS până în 2026.

Prețurile de referință ale carbonului din UE s-au tranzacționat joi la aproximativ 70 de euro pe tonă de CO2, reflectând scăderile prețurilor la gaze în ultimele luni.

Prețurile ETS au depășit 80 de euro/t la începutul acestui an, dar nu au revenit nicăieri la maximele de peste 100 de euro/t observate în 2023.

Cu toate acestea, analiştii estimează că preţurile ar putea creşte la peste 100 de euro pe tonă până la sfârşitul deceniului, pe măsură ce oferta de permise pentru caroserie devine mai restrânsă.

Antonescu: ‘În atâția ani de politică, nimeni nu m-a făcut prost, până la Elena Lasconi’

Cutremur puternic, de magnitudinea 7,7, în Myanmar, resimţit în nordul şi centrul Thailandei şi în China. Un imobil în construcţie se surpă la Bangkok, unde au fost evacuate birouri şi magazine