În timp ce Germania s-a opus energiei rusești, dependența sa de importurile de GNL prin Franța ridică semne de întrebare cu privire la adevăratul său nivel de independență energetică. Numai terminalul Dunkerque din Franța a gestionat anul trecut 27% din importurile rusești de GNL din Europa. Întrucât Germania nu are în trecut propriile terminale GNL, unii bănuiesc că o parte din importurile franceze este redirecționată către vecinul său.
Uniunea Europeană și-a propus să înlocuiască gazul rusesc cu GNL, dar aproape o treime din GNL provine încă din Rusia. O altă treime provine din SUA, cu 17% din Algeria. Obiectivul UE de a elimina gazul rusesc până în 2027 se confruntă cu provocări, mai ales că cererea de gaze, după o scădere temporară în 2022, se stabilizează.
În ciuda eforturilor de reducere a consumului, firmele energetice europene continuă să se pregătească pentru extinderea importurilor de GNL. Germania, în special, construiește noi terminale GNL, semnalând că gazul rusesc poate rămâne un jucător cheie în peisajul energetic al Europei pentru anii următori.