Frăsineanu: În noul Cod Silvic vor fi introduse politici publice privind instalarea camerelor de supraveghere şi a scanerelor

Mihaela Frăsineanu – consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului – a declarat, joi, că noul Cod Silvic, care va fi adoptat de Parlament în decembrie, va cuprinde politici publice legate de instalarea camerelor de supraveghere pe drumurile forestiere şi instalarea de scanere în punctele de trecere a frontierei pentru ca toată lumea să aibă acces la informaţii de calitate.

Frăsineanu a prezentat, într-o conferinţă de presă, măsurile din domeniile Mediu, Ape şi Păduri din programul de guvernare al PSD pentru perioada 2025 – 2028.

„În noul Cod al Pădurii, care va fi adoptat în luna decembrie a acestui an, vom vedea introduse o serie de politici publice legate de instalarea camerelor de supraveghere pe drumurile forestiere, legate de instalarea de scanere în punctele de trecere a frontierei, în aşa fel încât să ştim în fiecare secundă care este cantitatea de material lemnos care iese din România sau în aşa fel încât toată lumea să aibă acces la informaţii de calitate, iar cantităţile de lemn exploatate şi transportate să fie transparent publicate şi ne propunem dezvoltarea sistemelor SUMAL şi a Radarului Pădurilor”, a spus consilierul de stat.

Frăsineanu a subliniat că pentru PSD de mare importanţă este ca statul român îşi exercite în permanenţă dreptul de preempţiune, cumpărând suprafeţele de păduri scoase la vânzare de proprietarii privaţi.

„Deşi finanţările din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă erau asigurate pentru o suprafaţă foarte mare necesară a fi împădurită, lucrurile nu s-au desfăşurat aşa cum ne-am fi dorit. Suntem acum la momentul la care suprafaţa împădurită contractată prin PNRR a ajuns doar la 8.500 de hectare, deşi ne-am fi propus să ajungem la aproape 50.000. Asta înseamnă că există probabilitatea ca marea parte a surselor de finanţare pentru împădurire să nu mai poată fi asigurate, însă noi ne vom asigura că suprafaţa pe care ne-am propus-o, cea de 26.000 de hectare, va fi cu adevărat împădurită şi pentru asta vom asigura sursele de finanţare necesare”, a adăugat ea.

Frăsineanu a arătat că PSD susţine crearea pădurilor urbane.

„Semnarea Memorandumului pentru aer curat şi pentru înfiinţarea centurii verzi a Bucureştiului se va transforma, prin amendamentele propuse şi susţinute de PSD, în înfiinţarea centurilor verzi pentru toate oraşele din România”, a mai spus ea.

Consilierul de stat a indicat că se vizează creşterea gradului de colectare separată a deşeurilor cu 40% şi reducerea la 45% a cantităţilor de deşeuri depozitate prin programe dedicate.

„Ne dorim să îmbunătăţim şi să creştem gradul de înnoire a flotei de transport pentru deşeuri, astfel încât autorităţile publice locale să beneficieze de surse de finanţare din Fondul de mediu pentru achiziţionarea de vehicule de transport moderne şi nepoluante”, a declarat Frăsineanu, care a spus că PSD va rezolva problema traficului cu deşeuri.

Ea a mai afirmat că PSD îşi propune ca investiţiile în ceea ce priveşte staţiile de epurare a apelor uzate să ajungă la 6 miliarde de euro şi că programele Rabla şi Rabla Plus vor continua. AGERPRES/(A – autor: Florentina Peia, editor: editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Curtea de Apel Constanţa a decis că poate începe judecata în procesul în care IPS Teodosie este acuzat de cumpărare de influenţă/ Decizia nu este definitivă

Comisia solicită României şi altor cinci state UE să transpună integral Directiva privind asigurarea auto