Friedrich Merz îl asigură pe Netanyahu că poate veni în Germania în ciuda mandatului de arestare al CPI

Liderul conservatorilor din Germania, Friedrich Merz, care urmează să devină cancelar după victoria partidului său în alegerile legislative de duminică, a declarat luni că premierul israelian Benyamin Netanyahu „va putea veni” Germania, în ciuda mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internaţională, relatează AFP.

„Mi-am luat angajamentul că vom găsi o modalitate pentru ca el să viziteze Germania şi să plece fără să fie arestat”, a declarat Friedrich Merz presei după ce a vorbit duminică seara la telefon cu premierul israelian, o conversaţie calificată de biroul premierului drept „caldă”.

Viitorul cancelar a declarat că îl va „invita (pe Benyamin Netanyahu) pentru o vizită oficială în Germania”. Fără a intra în detaliile unei eventuale întâlniri, Friedrich Merz a adăugat: „Cred că este o idee complet absurdă ca un prim-ministru israelian să nu poată vizita Republica Federală Germania”.

„I-am spus că ar trebui să ne întâlnim imediat după formarea guvernului”, a declarat Friedrich Merz.

Ca şi fostul ministru al apărării Yoav Gallant, Benyamin Netanyahu este vizat de un mandat de arestare emis de CPI la sfârşitul lunii noiembrie 2024 pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război în Fâşia Gaza. Israelul a făcut apel împotriva procedurii, denunţând o decizie „antisemită” şi „acuzaţii absurde”.

Benyamin Netanyahu îi mulţumise deja anul trecut lui Viktor Orban pentru invitaţia de a vizita Ungaria în ciuda mandatului de arestare, lăudând „claritatea morală” a omologului său maghiar.

În semn de susţinere a Israelului, preşedintele american Donald Trump a semnat la începutul acestei luni un ordin executiv care interzice liderilor, angajaţilor şi agenţilor CPI să intre în Statele Unite. Israelul l-a felicitat la momentul respectiv.

Deşi Israelul îşi păstrează câţiva aliaţi foarte importanţi, desfăşurarea războiului din Gaza, precum şi alte operaţiuni militare şi evoluţiile politice recente din Israel au fost criticate pe scară largă de o parte a comunităţii internaţionale. CPI este o instanţă permanentă responsabilă de urmărirea penală şi judecarea persoanelor acuzate de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.

Statele Unite nu sunt semnatare ale Statutului de la Roma, prin care se recunoaşte jurisprudenţa CPI, în schimb Germania şi Ungaria sunt state-părţi şi, teoretic, ar trebui să-l aresteze pe Benjamin Netanyahu dacă se află pe teritoriul lor.

Sebastian Burduja, după încheierea verificărilor la Depogaz: Am cerut să se ia toate măsurile care se impun, inclusiv sesizarea DNA/ Concluziile detaliate ale raportului Corpului de Control al Ministerului Energiei

TREI ANI DE RĂZBOI ÎN UCRAINA. Premierul Norvegiei stârneşte zâmbete ironizându-i pe Viktor Orban şi Donald Trump. Ce mesaje au transmis la evenimentul de la Kiev reprezentanţii a două ţări neutre: Austria şi Irlanda