Iranul este un gigant energetic, având a doua cea mai mare rezervă de gaze naturale din lume, conform Administraţiei pentru Informaţii Energetice din SUA (EIA).
Dar ţara a fost forţată în ultimele săptămâni să raţionalizeze energia electrică din cauza lipsei de gaz şi combustibil suficient pentru a-şi alimenta centralele.
Un val de frig în vestul şi nordul ţării, inclusiv în capitala Teheran, accentuează aceste dificultăţi din cauza nevoilor mai mari de energie pentru încălzire.
Duminică, zi lucrătoare în Iran, şcolile şi clădirile publice au fost închise, în special în provinciile nordice Golestan, Gilan şi Ardabil, a relatat agenţia oficială de ştiri IRNA.
„Această decizie a fost luată din cauza vremii reci şi pentru a gestiona consumul de combustibil”, conform agenţiei.
Decizii similare au fost luate în provinciile Teheran, Hamadan şi Kermanshah (vest), Mazandaran (nord), Ghazvin (centru) şi Khorasanul de Sud (est), a adăugat IRNA.
În ultimele zile, întreruperi neaşteptate de curent au afectat mai multe provincii, precum şi capitala Teheran.
Preşedintele iranian Masoud Pezeshkian le-a cerut joi concetăţenilor săi să scadă temperatura în case cu „cel puţin două grade” pentru a economisi energie şi a atenua penuria.
Iranul a fost al şaptelea cel mai mare producător mondial de ţiţei în 2022 şi deţine a treia cea mai mare rezervă dovedită după Venezuela şi Arabia Saudită, potrivit Administraţiei pentru Informaţii Energetice din SUA.
Dar reţeaua electrică a Iranului suferă de o lipsă de investiţii în infrastructură, în parte din cauza sancţiunilor occidentale.
În iulie, autorităţile decretaseră deja înjumătăţirea orelor de lucru timp de câteva zile în instituţiile guvernamentale pentru a economisi energie, de data aceasta în mijlocul unui val de căldură.
Întreruperile repetate de curent au provocat exasperare în rândul unei părţi a populaţiei în ultimii ani.