Cercetarea, parte a proiectului BEACTIVE (Blueberry Enhances Activity and Cognition Through Increased Vascular Efficiency), a fost realizată pe un grup de 55 de participanți supraponderali sau obezi, cu vârste peste 60 de ani. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri: unii au consumat zilnic o băutură cu pudră de afine, iar ceilalți, una placebo. Ambele grupuri au urmat și o rutină ușoară de exerciții fizice.
După 12 săptămâni, rezultatele au arătat că afinele nu doar că pot influența pozitiv nivelul colesterolului „rău” (LDL), dar și pot stimula dezvoltarea unor bacterii intestinale benefice – în special Coriobacteriales incertae sedis, asociate cu o mai bună absorbție a nutrienților din afine. De asemenea, consumul regulat de afine a fost asociat cu un răspuns vascular îmbunătățit și o potențială susținere a sănătății cognitive.
Polifenolii din afine, în special antocianii – cei care le dau culoarea intensă – sunt cheia beneficiilor remarcabile ale acestui fruct. Aceștia reduc stresul oxidativ și inflamația, fiind considerați un adevărat „scut” împotriva îmbătrânirii premature.
Cercetătorii atrag atenția că efectele pot varia, dar adăugarea afinelor în dietă este un pas simplu și gustos spre o sănătate mai bună. Fie proaspete, fie sub formă de pudră sau congelate, afinele pot fi consumate zilnic în smoothie-uri, cereale, iaurt sau ca gustare.
Afinele nu sunt doar un deliciu de vară, ci și un aliat real pentru sănătate – un exemplu perfect de cum natura oferă soluții eficiente pentru un stil de viață echilibrat.