Funcţionarul Casei de Pensii Sibiu şi paznicul suspectaţi de luare de mită şi trafic de influenţă, reţinuţi / Alte 4 persoane au mai fost reţinute în dosar, fiind acuzate de complicitate

Funcţionarul Casei de Pensii Sibiu şi paznicul suspectaţi de luare de mită şi trafic de influenţă au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar procurorii vor cere arestarea lor preventivă. De asemenea, alte 4 persoane au mai fost reţinute în dosar, fiind acuzate de complicitate.

”Aducem la cunoştinţa opiniei publice că prin ordonanţa procurorului din data de 15.01.2025 s-a dispus punerea în mişcare acţiunii penale faţă de funcţionarul public din cadrul Casei Judeţene de Pensii Sibiu pentru săvârşirea a 10 infracţiuni de luare de mită şi faţă de agentul de pază al acestei instituţii cu privire la comiterea a 8 infracţiuni de complicitate la luare de mită şi  29 de infracţiuni de trafic de influenţă”, a transmis, joi, Parchetul de pe lângă Trinunalul Sibiu.

Sursa citată a precizat că, de asemenea, procurorul a dispus luarea faţă de cei doi inculpaţi a măsurii preventive a reţinerii, pentru o durată de 24 de ore.

Joi, dosarul va fi înaintat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu cu propunere de arestare preventivă a acestora.

”În cauză au mai fost reţinute 4 persoane, care acţionau ca şi complici ai celor doi inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă, urmând ca procurorul să decidă cu privire la măsurile ce vor fi dispuse faţă de acestea”, au mai trasmis procurorii.

Ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie au făcut, miercuri, şapte percheziţii în localităţi din judeţele Sibiu şi Vâlcea, dar şi la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu, într-un dosar penal în legătură cu emiterea unor decizii de pensionare.

Dosarul vizează unfuncţionar public şi un paznic al instituţiei, iar 38 de persoane au calitatea de complici sau cumpărători de influenţă.

”Din probatoriul administrat până în prezent s-a stabilit că, în perioada iunie 2024-ianuarie 2025, funcţionarul public a primit foloase necuvenite, în legătură cu îndeplinirea unor îndatoriri ce intrau în atribuţiile sale de serviciu referitoare la emiterea deciziei de pensionare, la calculul vechimii în muncă, reţinându-se în sarcina acestuia 10 infracţiuni de luare de mită. De asemenea, faţă de agentul de pază s-a dispus efectuarea în continuare a urmării penale pentru comiterea a 37 de infracţiuni de complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă,acesta intermediind primirea mitei de către funcţionarul public sau pretinzând foloase materiale în nume propriu”, au transmis, miercuri, procurorii.

Anchetatorii precizau că agentul de pază lăsa să se înţeleagă că are o anumită influenţă pe lângă funcţionarii publici ai instituţiei şi îi poate determina pe aceştia să îi favorizeze pe cumpărătorii de influenţă.

”Foloasele materiale pretinse şi primite de cei doi constau în sume de bani cuprinse între 100 şi 600 lei precum şi în produse alimentare”, a mai transmis sursa citată.

 

 

 

 

Bogdan Matei a preluat şefia ANS de la Elisabeta Lipă: Este o bucurie şi o mare onoare, dar, în acelaşi timp, o responsabilitate uriaşă – Ce spune Lipă

România: Doi inculpaţi pentru fraudă privind fonduri pentru dezvoltarea Deltei Dunării / Prejudiciu din fonduri europene şi naţionale de aproape 700.000 de euro