Furtună solară masivă lovește Pământul: un spectacol de auroră boreală ar putea avea loc

Marți seara, în jurul orei 21:00, ora României, Soarele a produs o erupție de clasă X, cea mai intensă categorie de erupții solare, în apropierea ecuatorului stelar.

Cu o magnitudine estimată la X7.1, aceasta este a doua cea mai puternică explozie din actualul ciclu solar, care a început în 2019.

NASA anticipează că radiația provenită din erupția solară va afecta anumite părți ale atmosferei Pământului, ceea ce ar putea duce la întreruperi temporare de energie pe suprafețe mari din Oceanul Pacific, inclusiv în Hawaii, conform Spaceweather.com.

De asemenea, când aceasta va lovi Pământul, va porni o furtună magnetică ce va fi văzută ca o auroră boreală/australă uimitoare la altitudini joase.

Cercetătorii au detectat o erupție solară și mai intensă în luna mai, cu o magnitudine impresionantă de X8.7. Aceasta a reprezentat cea mai puternică explozie solară din ultimii șapte ani.

Luna trecută, a avut loc o furtună geomagnetică similară, generată de o erupție de clasă X care a trimis o ejecție de masă coronală (EMC) direct către Pământ.

Anul acesta, activitatea solară a fost intensă, iar Pământul a experimentat cea mai puternică furtună geomagnetică din ultimele 21 de ani, generând cele mai extinse aurore din ultimii 500 de ani.

Ultima furtună este o dovadă că Soarele a atins apogeul ciclului său solar de aproximativ 11 ani, care precede inversarea câmpului său magnetic, potrivit raportului LiveScience.

 

Sursa: www.stiripesurse.ro

Prezidenţiale2024/BEC: Cristian Diaconescu şi-a depus candidatura independentă la prezidenţiale

Viktor Orban: UE ne obligă la ‘un război rece economic’ cu China