„De puține ori în istorie atâtea mize au atârnat de rezultatul unor alegeri. Realegerea lui Donald Trump reprezintă un punct de inflexiune, o cumpănă, în mersul lumii. Deși un personaj atipic, pe alocuri controversat, Donald Trump este răspunsul corect și puternic pentru stoparea derapajelor induse de progresismul scelerat.
Nu va fi simplu pentru România, întrucât am senzația că nu s-a dorit (ori putut) construirea unor punți de legătură cu ceea ce vom numi curând administrația Trump.
Urmează o reconfigurare majoră a dinamicilor globale: de la economie, la securitate și apărare.
Cine nu va fi la masă, va fi în meniu.
Dumnezeu să binecuvânteze SUA și România pe calea ce va urma!”, scrie Gabriel Leș pe Facebook.
Trump a obținut cele 270 de voturi electorale necesare pentru a câștiga Casa Albă în urma unei campanii de aproximativ 100 de zile între el și Harris, sondajele din șapte state-cheie indicând o diferență foarte mică între cei doi candidați până în ziua alegerilor.
Fostul președinte a obținut în cele din urmă o victorie convingătoare, readucând Georgia în tabăra sa, menținând Carolina de Nord și spulberând „zidul albastru”. Se preconiza că va câștiga la limită votul popular, ceea ce nu a reușit să facă în 2016 și ceea ce republicanii au reușit o singură dată din 1992. De această dată, a avut cu aproximativ 5 milioane de voturi mai mult decât Harris.
Fostul președinte și partenerul său de candidatură, senatorul JD Vance (R-Ohio), au profitat de nemulțumirea alegătorilor față de creșterea costurilor, de creșterea migrației la granița de sud și de instabilitatea din străinătate din timpul administrației Biden pentru a le propune alegătorilor o revenire la politicile sale.