Ea a murit la un spital din centrul Gazei din cauza complicațiilor cauzate de foamete și malnutriție, potrivit unei surse medicale. Corpul ei scheletic a fost întins pe o lespede de piatră.
Cel puțin 76 de copii din Gaza au murit din cauza malnutriției de la începutul conflictului în octombrie 2023, precum și zece adulți, a declarat Ministerul Sănătății palestinian. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, majoritatea acestor decese au avut loc de când autoritățile israeliene au impus o blocadă la începutul lunii martie.
Razan a fost unul dintre cei cel puțin patru copii care au decedat în ultimele trei zile, cel mai mic având doar trei luni. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 18 decese din cauza foametei din Gaza, spune ministerul sănătății, reflectând o criză tot mai profundă în teritoriu.
CNN a întâlnit-o pe Razan pentru prima dată acum o lună. Era deja slăbită de foame și jalnic de slabă. Mama ei, Tahrir Abu Daher, a spus atunci că nu avea bani să cumpere lapte, care oricum era rar disponibil.
„Sănătatea ei era foarte bună înainte de război, dar după război, starea ei a început să se deterioreze din cauza malnutriției. Nu există nimic care să o întărească.”
Asta se întâmpla pe 23 iunie. Razan fusese deja internată în spital timp de 12 zile. S-a agățat de viață încă 27 de zile.
Razan a murit pe fondul foametei crescânde din Gaza, fluxul de ajutor umanitar reducându-se drastic de la începutul lunii martie, când autoritățile israeliene au interzis intrarea convoaielor în Gaza.
Această interdicție a fost parțial ridicată la sfârșitul lunii mai, dar agențiile umanitare spun că cantitățile care ajung în teritoriu sunt mult prea puține pentru a susține populația.
Israelul a declarat că oprește transporturile de ajutoare în Gaza, deoarece Hamas fura și profita de pe urma acestora – o acuzație pe care Hamas o neagă. Agențiile israeliene spun, de asemenea, că Națiunile Unite nu au preluat ajutoare gata de a fi transferate în Gaza. La rândul său, ONU a declarat că forțele israeliene refuză frecvent permisiunea de a muta ajutoare în Gaza și că mult mai multe așteaptă să fie permise.
Agenția israeliană care gestionează fluxul de ajutoare în Fâșia Gaza, Coordonatorul Activităților Guvernamentale în Teritorii (COGAT), a declarat într-un comunicat că IDF „lucrează pentru a permite și facilita transferul” de ajutor umanitar, inclusiv alimente.
„De la începutul ostilităților și până în ziua de azi, aproximativ 67.000 de camioane cu mâncare au intrat în Fâșia Gaza, livrând aproximativ 1,5 milioane de tone de alimente”, a declarat COGAT.
„Israelul va continua să faciliteze intrarea alimentelor” în Gaza, a declarat COGAT, „luând în același timp toate măsurile posibile pentru a împiedica organizația teroristă Hamas să confiște ajutoarele”.
Înainte de începerea conflictului în octombrie 2023, Gaza era puternic dependentă de ajutoare și de transporturile comerciale de alimente, iar lipsa de alimente, provizii medicale, combustibil și alte necesități nu a făcut decât să se agraveze de atunci.
Lipsa alimentelor din martie a trimis un număr tot mai mare de oameni în spitale deja supraaglomerate.
„Gaza se confruntă cu cea mai gravă fază a foametei, care a atins niveluri catastrofale pe fondul unei tăceri internaționale fără precedent”, a declarat duminică Dr. Khalil Al-Daqran, purtătorul de cuvânt al spitalului Martirilor al-Aqsa, unde a murit Razan.
Al-Daqran a spus că bebelușii care mureau acum au fost jefuiți de copilărie de două ori, „o dată prin bombardamente și ucideri și din nou prin privarea lor de lapte și o bucată de pâine”.
Ministerul Sănătății a declarat sâmbătă că „un număr fără precedent de cetățeni înfometați de toate vârstele ajung la departamentele de urgență în stări severe de epuizare și oboseală”.
„Sute de persoane ale căror corpuri au fost grav slăbite sunt acum în pericol de moarte iminentă din cauza foametei și a incapacității corpurilor lor de a mai rezista”, a adăugat ministerul.
Centrul Palestinian pentru Drepturile Omului – un ONG care activează în Gaza – a relatat duminică că unul dintre membrii echipei sale din Gaza a declarat: „Fețele noastre s-au schimbat, iar corpurile noastre s-au ofilit. Nu ne mai recunoaștem unii pe alții din cauza slăbiciunii extreme, ca și cum am dispărea încetul cu încetul și am muri.”
Dr. Suhaib Al-Hams, directorul spitalului de campanie din Kuweit din Khan Younis, a declarat pentru CNN că oamenii care sosesc acolo aveau „o nevoie stringentă de hrană înainte de medicamente, deoarece corpurile lor au ajuns la un punct de nesuportat și sunt cu toții în pericol de moarte.”
„Astăzi, World Central Kitchen a încetat să mai trimită mese pentru personalul medical, înainte ne trimiteau doar orez. Medicii lucrează 24 de ore pe zi, fără mâncare, nici acasă, nici la spital. Oamenii mor de foame”, a declarat Al-Hams duminică.
World Central Kitchen a confirmat că echipele sale din Gaza au rămas fără ingrediente pentru a găti mese calde.
„Am servit 80.000 de mese ieri [sâmbătă], golind ultimele stocuri reaprovizionate, în timp ce camioanele de ajutoare rămân blocate la graniță.
„Aceasta este a doua oară când lipsa accesului la ajutoare a forțat operațiunile bucătăriei noastre să se oprească”, a adăugat acesta.
În disperarea lor, mii de oameni își riscă viața în fiecare zi pentru a găsi ceva de mâncare. Peste 70 de persoane au fost raportate ca fiind ucise duminică în nordul Gazei, în timp ce căutau cu disperare ajutor alimentar, potrivit ministerului sănătății, care a declarat că au fost împușcate de trupele israeliene.
Forțele de Apărare Israeliene au declarat că trupele din zonă „au tras focuri de avertisment pentru a îndepărta o amenințare imediată la adresa lor”. „Forțele de Apărare Israeliene sunt la curent cu afirmația privind victimele din zonă, iar detaliile incidentului sunt încă examinate.”
„O analiză inițială sugerează că numărul de victime raportate nu corespunde cu informațiile deținute de Forțele de Apărare Israeliene”, a adăugat acesta.
Dr. Mohammed Abu Salmiya, directorul Spitalului Al-Shifa, unde au fost transportate multe dintre victime, a declarat că „un număr semnificativ de civili și chiar personal medical sosesc în stare de leșin sau leșin din cauza malnutriției severe”.
Aproape 800 de palestinieni au fost uciși în timp ce încercau să acceseze ajutoare în Gaza între sfârșitul lunii mai și 7 iulie, potrivit Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR).
În această perioadă, OHCHR a înregistrat uciderea a 798 de persoane, dintre care 615 au fost ucise în apropierea amplasamentelor controversatei Fundații Umanitare Gaza (GHF), susținută de SUA. Acesta a adăugat că alte 183 au fost ucise „pe rutele convoaielor de ajutor”, fără a oferi detalii despre cine conducea aceste convoaie.
Alte zeci de persoane au fost ucise de atunci, potrivit ministerului sănătății, inclusiv peste 30 în sudul Gazei, sâmbătă.
Tom Fletcher, Coordonatorul ONU pentru Ajutoare de Urgență, a declarat joi Consiliului de Securitate al ONU că alimentele se epuizează în Gaza. „Cei care le caută riscă să fie împușcați. Oamenii mor încercând să-și hrănească familiile.”
El a spus că ratele de foamete în rândul copiilor au atins cele mai ridicate niveluri în iunie, peste 5.800 de fete și băieți fiind diagnosticați cu malnutriție acută.
Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a declarat vineri că primește „rapoarte profund îngrijorătoare despre copii și adulți malnutriți internați în spitale cu puține resurse disponibile pentru a-i trata corespunzător”.
Sâmbătă, Sarmad Tamimy, chirurg plastician voluntar la Medical Aid for Palestinians, a declarat pentru CNN: „Sincer, simt că cei norocoși sunt uciși imediat din cauza ororilor oribile cu care se vor confrunta, cu rănile lor extinse, cu nutriție inadecvată, provizii medicale inadecvate, infecții, viermi [și] infecții dobândite în spital.”