Gazul finanțat de UE aprinde din nou luminile în regiunea separatistă Transnistria

Transnistria, care s-a despărțit de Moldova la sfârșitul erei sovietice, se bazase pe trecerea gazului rusesc prin Ucraina, dar Kievul a refuzat să prelungească un acord de tranzit dincolo de Anul Nou, spunând că a ajutat la finanțarea invaziei Moscovei de aproape trei ani.

Compania energetică moldovenească Moldovagaz a expediat sâmbătă primul lot de 3 milioane de metri cubi (mcm) de gaze naturale către enclava separatistă susținută de Rusia.

„Prioritatea acum este pornirea sistemului de încălzire”, a declarat reporterilor Vadim Krasnoselsky, președintele Transnistriei.

„Trebuie să creștem temperatura în sistemul de încălzire centrală, astfel încât locuitorii să primească căldură în casele lor. Panele de curent au fost oprite”.

Krasnoselsky și-a exprimat recunoștința șefului Comisiei Executive a UE, Ursula von der Leyen, pentru că a oferit cele 64 de milioane de euro (65,9 milioane de dolari) în finanțare pentru aprovizionarea cu gaz.

El a oferit, de asemenea, mulțumiri neobișnuite specialiștilor moldoveni pentru că au supravegheat livrarea gazului pentru a se proteja împotriva pierderii totale de presiune a sistemului de conducte.

Locuitorii și-au exprimat ușurarea față de revenirea la viața cotidiană normală în regiunea de 350.000 de locuitori, unde „lucrătorii păcii” ruși rămân pe loc la mai bine de trei decenii după un scurt conflict între separatiști și noul stat independent moldovenesc.

Donald Trump a eliminat peste 70 de inițiative privind clima și energia verde în prima sa săptămână de mandat.

„Nu toată lumea are încă apă caldă, dar cel puțin există căldură, gaz și electricitate”, a declarat Olga, în vârstă de 38 de ani, pentru Reuters din principalul oraș regional Tiraspol.

„Nu mai trebuie să alerg prin oraș ca să găsesc energie, ca să pot lucra de la distanță. Fiica mea mai mare se întoarce mâine la școală, dar tot trebuie să pună în funcțiune încălzirea în școala fiicei mele mai mici”.

Finanțarea UE este destinată să furnizeze gaze pentru nevoile Transnistriei în primele 10 zile ale lunii februarie, fără a exista încă aranjamente în afara acesteia. Krasnoselsky a spus că gazul disponibil trebuie folosit „cu eficiență maximă”.

Energocom, compania guvernamentală de distribuție a gazelor, cumpără de sâmbătă gaz pentru Transnistia de pe piețele europene – aproximativ 3 milioane de metri cubi pe zi.

Unele dintre fondurile UE urmează să fie folosite de Republica Moldova controlată de guvern pentru a furniza energie electrică propriilor rezidenți.

Moldova s-a bazat pe o centrală termică din regiunea separatistă pentru a furniza energie ieftină, dar a stabilit că este mai economic să cumpere energie de la furnizorii din țările europene.

Aprovizionarea cu gaze a fost de multă vreme o sursă de tensiune între Rusia și Moldova, care se află între Ucraina și România.

După ce Ucraina a refuzat să reînnoiască acordul de tranzit, Moldova a cerut gigantului rus Gazprom pentru a furniza gaz prin rute alternative, în principal Turcia.

Gazprom a spus că Moldova a trebuit mai întâi să plătească arierate estimate la 709 milioane de dolari, cifră contestată de Chișinău.

VIDEO Ferrari a explodat pe piața auto în 2024 și se pregătește să lanseze o nouă mașină: Cum va arăta primul model electric al constructorilor din Italia

Estonia: autoritățile recomandă rezidenților să se aprovizioneze cu alimente și apă pe durata ieșirii țării din BRELL