Gelu Duminică despre anunţul lui Ciolacu: Un calcul cinic politic; urmează o instabilitate şi mai mare

Sociologul Gelu Duminică susţine că retragerea Partidului Social Democrat de la masa discuţiilor pentru formarea Executivului, despre care afirmă că este „un calcul cinic politic”, va genera o instabilitate şi mai mare în România.

„Foarte interesant. Urmează o instabilitate şi mai mare. Am spus şi înainte de alegeri că singurul partid care poate face guvernare cu AUR şi cu forţele extremiste este PSD. Îl văd în stare să facă chestia asta. Surprinzătoare decizia lor, în condiţiile în care ieri părea totul clar. E de văzut care sunt motivele, irelevante însă. Ceea ce ştim foarte clar este că, în momentul de faţă, România este economic pe marginea gropii şi că guvernul, indiferent care, va avea foarte multe de făcut. Şi măsuri total impopulare, care vor trebui luate, în condiţiile în care şi împrumuturile vor fi mai scumpe”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Gelu Duminică.

În opinia sa, decizia PSD reprezintă un calcul cinic politic.

„Singurul argument logic este că e doar un calcul cinic politic. Pe de cealaltă parte, e frumos că acum o săptămână toate partidele invocau interesul naţional, să fie bine, să nu fie rău… Am înţeles votul poporului… Nu au înţeles nimic. E clar că nu au înţeles şi că, în momentul de faţă, hai să zicem aşa, extremiştii îşi freacă mâinile pentru că din nou nu vor trebui să facă nimic şi vor capitaliza. Ceea ce ştiam. Creşterea asta a extremismului nu a fost posibilă decât pentru faptul că partidele tradiţionale şi-au bătut joc de cetăţean. (…) Dacă cetăţeanul se simţea ok, lucrurile astea poate nu existau. În momentul de faţă haosul politic continuă. Sper ca domnul Iohannis să iasă iar să spună „PE-SE-DE”, da?”, a afirmat sociologul.

Gelu Duminică a arătat că ar exista posibilitatea unor alegeri anticipate.

„Nu neapărat acum, dar în viitorul apropiat, pentru că e foarte probabil ca guvernele, succesiv, să cadă. Nu există o majoritate în Parlament care să ofere un tip de stabilitate în actul de guvernare. Forţele de centru-dreapta, hai să le numim astfel, sunt în jur de 40%, mai puţin chiar. Nu ai cum să faci o guvernare stabilă în sensul ăsta. Oricând vei putea fi ‘zgâlţâit’ şi vei putea fi terminat. Şi măsurile curajoase vor lipsi. Este clar. Avem o spoială, care o să ducă spre un dezastru efectiv. Un dezastru economic şi social. Inconştienţă, lipsă de maturitate politică, îndepărtarea de agenda cetăţeanului. Cetăţeanul român nu îşi doreşte asta. Nici cel care l-a votat pe Georgescu, nici cel care i-a votat pe ei. Nu îşi doreşte instabilitate, nu îşi doreşte haos, îşi doreşte predictibilitate. Ne lipsesc liderii unificatori. Atâta putem”, a subliniat sociologul Gelu Duminică.

Joi, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Executivului şi va vota în Parlament un guvern de dreapta.

„Nu poţi să stabileşti ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior şi alta vorbesc în faţa presei. Nu poţi face nimic cu aşa-zişi parteneri cărora le e ‘silă’ să stea la masă cu tine şi care au impresia că aşa se ‘murdăresc’. PSD a suportat destul astfel de atitudini, fără să comenteze şi fără să îşi pună poalele în cap, aşa cum au făcut ceilalţi. Acest mod de lucru este total contraproductiv în faţa oamenilor. De aceea, PSD se retrage cu demnitate de la masa discuţiilor, dar nu fugim de responsabilitate. Vom vota în Parlament un guvern de dreapta. O facem pentru că această ţară are nevoie urgent de un guvern care să gestioneze problemele curente până la alegerile prezidenţiale care vor urma. România nu trebuie să fie aruncată în aer de atitudini puerile şi orgolii prosteşti”, a scris premierul pe Facebook. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu) 

 

Citiţi şi:  

 

Marcel Ciolacu anunţă că PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Guvernului

Sursa: www.agerpres.ro

Dacian Cioloş: Parcă ne-am întors în timp, în noiembrie 2015

Ciolacu: PSD va vota un guvern de dreapta, nu neapărat din dragoste; România are nevoie de stabilitate politică