Biroul Electoral Central a fost convocat, sâmbătă după-amiază, după ce au fost depuse mai multe sesizări vizând anularea alegerilor parlamentare.
Cei care solicitau invalidarea scrutinului sunt reprezentanți ai unor formațiuni politice care nu au intrat în Parlament după votul de la 1 decembrie.
Sesizările lor fac referire la Partidul Oamenilor Tineri (POT), un partid politic creat în 2023 de o deputată fostă AUR, Anamaria Gavrilă. POT a beneficiat pe TikTok de o campanie similară celei care l-a propulsat pe Călin Georgescu în turul 2 al alegerilor prezidențiale.
Liderul AUR, George Simion – aliatul lui Călin Georgescu – susține că va cere casarea hotărârii CCR privind reluarea întregului proces electoral de la alegerile prezidențiale. În paralel, susținea liderul AUR că nu excludea ca alegerile parlamentare să fie invalidate.
„Dragii mei, astăzi sunt gata petițiile pentru Comisia de la Venezia, OSCE și GRECO. Mâine la prima oră mergem la ÎCCJ și cerem casarea hotărârii CCR”, a transmis Simion, pe Facebook.
„Vor să invalideze și alegerile parlamentare!
Pe ordinea de zi a ședinței BEC parlamentare de după-amiază:
1. REPER (prin reprezentantul BEJ Argeș) – anularea alegerilor (POT).
2. SOS (candidat Maramureș) – invalidarea mandatelor la nivel național până la clarificarea situației (“finanțarea POT”).
3. SOS (candidat Iași) – invalidarea listelor POT.
4. SOS (2 candidați Caras-Severin) – invalidarea listelor POT.
Ministrul polonez de externe, Radek Sikorski, comentează anularea alegerilor prezidențiale din România
Prima mutare a lui Călin Georgescu după descinderile polițiștilor la principalul finanțator și la influencerii din spatele său
5. PNCR (prin avocat) – cerere anulare alegeri
6. ADN (candidat Bacău) – cerere anulare alegeri (inclusiv pentru motivul că propriul partid ar fi fraudat competiția electorală…).
7. REPER (prin copreședinți) – cerere anularea alegerilor.
8. Forța Dreptei (prin 2 candidați) – cerere anularea alegerilor.
9. SOS Giurgiu (prin Naipeanu) – invalidarea mandatelor POT”, a adăugat Simion.
Decizia CCR
Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, arată decizia oficială a CCR.
Guvernul urmează să stabilească o nouă dată pentru alegerea președintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare.
În ședința de vineri, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art. 146 lit. f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
În temeiul art. 146 lit. f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr. 1062/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr. 1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României în anul 2024.
Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Președintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare.
Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și se aduce la cunoștința publică.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.