Liderul extremei drepte, George Simion, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, conform sondajelor la ieşirea de la urne, şi se va confrunta cu unul dintre cei doi centrişti pro-UE în al doilea tur de scrutin, pe 18 mai, anunţă Financial Times (FT), care prezintă rezultatele sondajelor la ieşirea de la urne efectuate de CURS şi Avangarde.
Votul a fost reluat după ce victoria politicianului ultranaţionalist Călin Georgescu în primul tur al scrutinului din noiembrie a fost anulată de Curtea Constituţională din cauza unor acuzaţii de interferenţă rusească. Lui Georgescu, un aliat al lui Simion, i s-a interzis ulterior să se prezinte la noul scrutin, reaminteşte FT, care mai notează şi că anularea rezultatului din noiembrie a fost aspru criticată de administraţia preşedintelui american Donald Trump, vicepreşedintele JD Vance afirmând că a fost un exemplu al eşecului elitei liberale europene de a susţine libertăţile democratice.
Sprijinul popular pentru Simion, liderul partidului naţionalist AUR, a cărui campanie a fost susţinută de Georgescu, este un nou semn al dezamăgirii profunde a alegătorilor români faţă de elitele politice principale, care au împărţit puterea de la sfârşitul comunismului, comentează FT.
Simion, un populist de dreapta pro-Trump, a declarat duminică pentru FT că, dacă va fi ales preşedinte, va încerca să îl readucă pe Georgescu într-o poziţie de conducere, pentru a reflecta popularitatea sa. „Într-o democraţie, laşi poporul să decidă”, a spus Simion. „Deci, ca preşedinte, pot schimba membrii Curţii Constituţionale, membrii serviciilor secrete, astfel încât să pot asigura alegeri corecte şi pot fi un mediator pentru a găsi majoritatea în parlament. Acesta este modul în care ne putem gândi să-l avem ca prim-ministru” (pe Georgescu – n.r.), a declarat Simion pentru FT.
Este de aşteptat ca rivalul lui Simion din turul al doilea să încerce să formeze o alianţă a tuturor forţelor principale pentru a-l învinge pe Simion, dar s-ar putea să aibă dificultăţi în acest sens.
„Nu sunt prea îngrijorat de o astfel de alianţă”, a declarat Simion. „Aceasta este doar o fumigenă, o diversiune, nu sunt extremistul, huliganul, izolaţionistul care mă prezintă ei a fi”, a dat asigurări Simion.
Georgescu a obţinut peste 40 % din voturi înainte de a i se interzice să candideze din nou în martie. Într-o demonstraţie de unitate, cei doi bărbaţi au votat împreună într-o suburbie a Bucureştiului, unde unii susţinători au scandat sloganuri pro-Georgescu, notează FT.
În timpul votului de duminică, un grup de hackeri ruşi a susţinut că a închis site-urile web ale mai multor ministere şi pagina de campanie a lui Antonescu. Dar atacul de tip denial-of-service a fost dejucat rapid, a precizat centrul naţional de securitate cibernetică într-un comunicat.
Anularea alegerilor a aruncat România într-o criză politică într-un moment sensibil. Perspectiva ratingului său de credit a fost recent redusă la negativă de către Moody’s. România are nevoie urgentă de reforme, deoarece se luptă să facă faţă celui mai mare deficit bugetar din UE. Contribuitor-cheie la eforturile NATO de a limita manevrele Rusiei în regiunea Mării Negre, România este o rută importantă pentru exporturile din Ucraina şi a oferit, de asemenea, ajutor militar pentru vecinul său, menţionează FT.