Germania a cheltuit mult pe terminalele de gaz natural lichefiat: terminalele nu dau roade pe măsură

Doar aproximativ 8% din totalul importurilor de gaze ale Germaniei anul trecut au venit prin terminalele sale de transport maritim din Wilhelmshaven, Brunsbüttel, Lubmin și Mukran, potrivit autorității de reglementare a energiei Bundesnetzagentur.

„Livrarea terminalelor germane este mai scumpă decât în restul nord-vestului Europei”, a spus Qasim Afghan, analist comercial la Spark Commodities Pte Ltd. În medie, costurile variabile de regazeificare în Germania pentru livrarea mărfurilor în februarie sunt cu 86% mai mari decât alte asemenea facilități din regiune, a spus el.

Asta pentru că este mai scump să exploatezi terminale plutitoare de import, mai ales iarna. De asemenea, pierderile de gaz combustibil, asociate cu consumul de energie necesar procesului de transformare a GNL înapoi în gaz, sunt mai mari în Germania decât în altă parte, a spus Afghan.

Drept urmare, Germania are cele mai multe sloturi prompte de regazificare disponibile pentru cumpărare din Europa, „subliniind capacitatea neutilizată care probabil nu este viabilă din punct de vedere economic”.

Când națiunea a accelerat construcția acestor instalații plutitoare în 2022, pentru a ajuta la eliminarea gazului rusesc, ambiția a fost să fie capabilă să țină sub control costurile energiei. Cu toate acestea, terminalele scumpe se adaugă acum la prețurile deja ridicate ale gazelor și agravează durerea pentru economia Germaniei consumatoare de energie. Acest lucru a determinat unele grupuri de mediu să ceară ca extinderea unei astfel de infrastructuri să fie oprită.

Datele de urmărire a navelor compilate de Bloomberg arată că cea mai mare economie a Europei a importat anul trecut 4,8 milioane de tone de combustibil fosil super-refrigerat. Acesta este o scădere marginală de la an la an și mult mai puțin decât importă națiunile vecine.

„Desigur, acest lucru poate însemna că poate exista o utilizare mai mică a capacității dacă cererea nu este atât de mare, dar acesta nu poate fi punctul de referință pentru un guvern federal care trebuie să garanteze securitatea aprovizionării”, a spus un purtător de cuvânt al ministerului.

Costul total estimat pentru terminalele GNL administrate de stat ale națiunii – inclusiv cele aflate în conductă – este probabil să fie acum în jur de 5 miliarde de euro. Aceasta este jumătate din ceea ce a fost stabilit inițial, a adăugat ea.

Operatorul de stat Deutsche Energy Terminal a declarat că importurile prin unitățile sale din Wilhelmshaven și Brunsbüttel au rămas constante, la 59 terawati-oră. De asemenea, a comercializat cu succes toate cele trei sloturi în decembrie pentru cele două unități și vizează o nouă licitație de capacitate la sfârșitul lunii, a spus un purtător de cuvânt.

Deutsche Regas, operatorul terminalului Mukran de pe insula Rügen – de asemenea singurul operat privat din Germania – nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Mai multe facilități vor fi deschise în cursul acestui an, inclusiv Stade de lângă Hamburg și Wilhelmshaven II.

Planificarea mai multor unități, în ciuda utilizării scăzute, este „absurdă”, a declarat Sascha Müller-Kraenner, directorul general al German Environment Action, într-un comunicat, cerând încetarea extinderii infrastructurii.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Mihail Mişustin a început o vizită oficială de două zile în Vietnam

Premierul din Transnistria se plânge că întreruperea gazului rusesc zdruncină comerţul exterior al regiunii separatiste. Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate