Germania expulzează 81 de condamnaţi afgani şi-şi afişează fermitatea

#image_title

Guvernul german a expulzat vineri 81 de afgani condamnaţi de justiţie, un nou semnal al unei înăspriri a politicii migraţiei operat de cancelarul conservator Friedrich Merz, relatează AFP.

 

 

Un avion a decolat din Germania având la bord bărbaţi ”supuşi unei decizii de expulzare şi care au fost condamnaţi de justiţia penală”, a anunţat Ministerul german de Interne.

Această iniţiativă a fost denunţată imediat de către ONU, care a cerut ”încetrea imediată a trimiterii forţate a oricăror refugiaţi şi solicitanţi de azil afgani”.

Aceasta este a doua operaţiune de acest tip de vara trecută şi prima de la intrarea în fuţţcie a coaliţiei între partidele Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori), Uniunea Social Creştină (CSU) şi Partidul Soxcial Democrat (SPD) condusă de Friedrich Merz.

Expulzările către Afganistan sunt controversate din cauza întoarcerii la putere a talibanilor, în augist 2021, o autoritate pe care Guvernul german nu o recunoaşte şi cu care nu întreţine relaţii diplomatice.

La fel ca alţi lideri europeni, Friedrich Merz vrea să restrângă primirea de solicitanţi de azil, într-un context de creştere a extremei drepte pe întregul continent european.

Această operaţiune de expluzare a fost anunţată în ziua în care Guvernul german primea, în sudul ţării, miniştrii de Interne ai cinci state membre ale Uniunii Europene (UE) care vor să-şi însăsprească politicile imigraţiei.

Expulzările delicvenţilor afgani în ţara lor ”trebuie să continue în viitor. Autorii infracţiunilor grave nu au dreptul la sejur în ţara noastră”, a declarat ministrul german de Interne Alexander Dobrindt.

Mai mulţi afgani expulzaţi au fost condamnaţi între altele cu privire la violenţe sexuale, omucidere, rănire voită, incendii criminale, infracţiuni legate de stupefiante, potrivit autorităţilor regionale.

MEDIEREA QATARULUI

Precedentul Guvern condus de către social-democratul Olaf Scholz a expulzat, la 30 august 2024 un grup de 28 de afgani condamnaţi cu privire la crime – o premieră de la întoarcerea la putere a talibanilor.

Operaţiunea desfăşurată  vineri s-a desfăşurat mulţumită medierii Qatarului, a anunţat Ministerul de Interne.

Însă Berlinul a anunţat că recent că vrea să negocieze în mod direct cu autorităţile talibane.

”Aceste discuţii trebuie să aibă loc”, a subliniat vineri Dobrindt.

Însă ”nu există o lărgire a relaţiilor şi nico recunoaştere a regimului aflat” la Kabul, a dat asigurări ministrul german de Externe Johann Wadephul.

Berlinul ”cooperează cu un regim terorist”, a denunţat o deputată din partidul Die Linke (stînga radicală, opoziţie), Clara Bünger.

Înaltul Comisa ONU al Drepturilor Omului Volker Türk a denunţat decizia Berlinului şi a subliniat că unii dintre afganii expulzaţi riscă ”să fie persecutaţi” în ţara lor.

”Expulzarea unor persoane către ţări periculoase ca Afganistanul şi diabolizarea refugiaţilor este expresia unui program autoritarist care, din nefericire, şi-a croit drumul şi în Germania”, a denunţat Amnesty International (AI).

Germania vrea să facă  expulzări şi în Siria.

SOLUŢII EUROPENE

Tema imigraţei se află în centrul dezbaterilor politice într-o ţară marcată de o ascensiune fără precedent a extremei drepte în alegerile legislative din fenruarie.

”Supraîncărcarea ţărilor noastre de către migraţia ilegală contribuie de asemnea în mod masiv la polarizarea societăţii”, a subliniat Alexander Dobrindt în faţa omologilor săi europeni.

Prima economie europeană a primit peste un milion de refugiaţi – inclusiv mulţi sirieni şi afgani – în timpul crizei migraţiei din anii 2015-2016, în mandatul fostului cancelar Angela Merkel.

Guvernele care au urmat au dat pagina acestei politici a primirii.

În ultimele săptîmâni, coaliţia lui Friedrich Merz a decis să expulzeze solicitanţi de azil la frontieră, a modificat legislaţia cu scopul de a limita reîntregirea familială a anumitor categorii de refugiaţi şi a prelungit termenele de acces la cetăţenia germană.

Însă ”nu vom putea soluţiona problema pe termen lung decât împreună, în interiorul Uniunii Europene (UE)”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, Friedrich Merz.

Ministrul de Interne a anunţat că mizează pe o iniţiativă europeană care să faciliteze expulzarea migranţilor cărora li s-a respins cererea de azil către ţări terţe din afara UE.

”Vrem să creăm posibilitatea să trimitem migranţii în ţări vecine apropiate de ţata lor de origine”, atunci când aceasta din urmă refuză să-şi primească cetăţenii, a declarat el presei.

 
 

Preşedintele Nicuşor Dan consideră că divergenţele dintre Dragoş Pîslaru şi Sorin Grindeanu ar fi trebuit evitate. El dă asigurări că ”această coaliţie funcţionează mai departe”

Echipa Hannover, rugată să se antreneze pe terenul unui liceu din cauza lui Cristiano Ronaldo