În urma tulburărilor provocate de războiul din Ucraina și a deciziei Germaniei de a opri importurile rusești, guvernul s-a concentrat pe găsirea de alternative, inclusiv pe încercarea de a crește explorările și extracțiile interne de gaze.
Producția de gaze naturale din Germania este în scădere de decenii. La aproximativ 4,8 miliarde de metri cubi în 2022, aceasta a reprezentat doar 5,5% din consumul anual al Germaniei.
Compania energetică olandeză One-Dyas, care conduce proiectul, estimează că va putea extrage între 4,5 și 13 miliarde de metri cubi de gaze din zăcământul „N05-A” pe parcursul mai multor ani.
Aceasta ar reprezenta aproximativ 6% până la 16% din cele aproximativ 80 de miliarde de metri cubi consumate de Germania în 2024.
Pentru ca extracția să aibă loc, sunt necesare mai multe niveluri de aprobare în Germania și nu este clar cât timp va dura acest lucru. Autoritățile olandeze au convenit deja asupra legislației necesare.
Acordul-cadru aprobat miercuri în Germania stabilește modul în care vor fi evaluate și împărțite rezervele transfrontaliere de gaze, precum și taxele, redevențele și cooperarea dintre autoritățile din cele două țări.
Statul Saxonia Inferioară, din vestul țării, unde se află zăcămintele de gaze naturale, va lua propriile decizii cu privire la aprobarea unor cereri specifice pentru producția de gaze, a declarat ministerul, adăugând că acordul nu acordă permisiunea de producție.
Proiectul a fost suspendat sub fostul minister al economiei, condus de ecologisti, și se confruntă cu contestații legale din partea grupurilor de mediu, care susțin că prezintă riscuri pentru situl Patrimoniului Mondial UNESCO Marea Wadden.
„Guvernul german predă Borkum și Marea Wadden industrializării combustibililor fosili”, a declarat Sascha Mueller-Kraenner, directoarea grupului de mediu DUH, adăugând că acest lucru ar avea consecințe devastatoare pentru biodiversitatea din Marea Nordului.