Gigantul rus al gazelor naturale Gazprom, afectat de dificultăţi financiare din cauza asaltului Moscovei în Ucraina, intenţionează să desfiinţeze 40% dintre posturile de la sediul central de la Sankt Petersburg (nord-vest), declară luni un purtător de cuvânt al grupului AFP.
Gazprom face acest anunţ la două săptămâni după oprirea tranzitului lucrativ al gazelor ruseşti prin Ucraina, o decizie luată de către Kiev cu scopul de a limita veniturile Moscovei după trei ani de conflict.
Într-o scrisoare adresată la 23 decembrie patronului Aleksei Miller şi publicată de o publicaţie locală rusă, vicepreşedinta Consiliului de Administraţie Elena Iliuşina a propus reducerea numărului personalului administraţiei Gazprom cu ”peste 4.100” la ”2.500 de persoane”.
Contactat de AFP, Serghei Kupriianov, însărcinat cu comunicarea Gazprom, a confirmat autenticitatea documentului, fără să ofere alte detalii.
”Da”, a declarat el pur şi simplu. ”Nu comentăm proceduile interne”, a adăugat el.
Iliuşina scria că ”provocările cu care se confruntă grupul Gazprom necesită o reducere a timpului de pregătire şi luarea deciziei”.
Aceste concedieri propuse nu vizează angajaţii din instalaţii de producţie.
Gazprom, perla economiei ruse, condus de Aleksei Miller, foarte apropiat lui Vladimir Putin, trebuie să facă faţă din 2022 reducerii bruşte a pieţei europene.
În 2023, Gazprom, care dispune de monopolul explorărilor gazelor naturale, a înregistrat o pierdere netă de aproape şapte miliarde de dolari, o premieră în ultimii peste 20 de ani.
Veştile proaste se acumulează de trei ani în privinţa grupului, după încetarea livrărilor Germaniei, în urma sabotării Nord Stream la marea Baltică, în septembrie 2022 şi încetarea tranzitului gazelor naturale ruseşti prin Ucraina la 1 ianuarie.
Potrivit unor experţi, citaţi de cotidianul rus Vedomosti, Gazprom urmează să piardă venituri anuale de aproximativ cinci miliarde de euro aferente livrărilor prin Ucraina, adică aproximativ 6% din cifra de afaceri.
În acest stadiu, doar prin gazoductul TurkStream, pe sub Marea Neagră, au loc aprovizionări cu gaze naturale ruseşti.
Uniunea Europeană (UE) a anunţat că vrea să renunţe la gazele naturale provenind din Rusia la orizontul lui 2027.
Sancţiuni americane impuse Gazprombank, braţul financiar al grupului, afectează în mod direct finanţele Gazprom.
Vineri, Statele Unite şi Marea Britanie au sancţionat filiala petrolieră a Gazprom, Gazprom Neft, o decizie ”nejustificată şi ilegitimă”, acuză filiala.