Giurgiu: Instanţa a invalidat alegerea primarului liberal al comunei Buturugeni fost membru PSD, găsit incompatibil de către ANI. Decizia e definitivă

Tribunalul Giurgiu a decis, sâmbătă, să invalideze alegerea în funcţia de primar a lui Dumitru Preda (PNL), votat de peste 69% dintre alegători la scrutinul din 9 iunie. Iniţial, Judecătoria Bolintin Vale a validat mandatul edilului, însă PSD, formaţiune politică din care Preda a făcut parte, a apelat sentinţa şi a obţinut definitiv invalidarea.

Câştigătorul alegerilor locale din comuna giurgiuveană Buturugeni, primarul în funcţie Dumitru Preda, care a candidat din partea PNL şi a primit voturile a peste 69% dintre cei care au mers la vot, rămâne fără mandat, după ce a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate.

Iniţial, Judecătoria Bolintin Vale a validat, săptămâna aceasta, alegerea edilului în urma scrutinului dn 9 iunie. 
„Validează alegerea domnului Preda Dumitru, candidat din partea Partidului Naţional Liberal la alegerile locale din 09.06.2024, în funcţia de primar al Comunei Buturugeni, judeţul Giurgiu, pentru un mandat de patru ani de la data depunerii jurământului. Executorie, potrivit art. 534 din Codul de procedură civilă. Prezenta încheiere se comunică de îndată Prefectului Judeţului Giurgiu şi Secretarului general al Comunei Buturugeni, judeţul Giurgiu, care are obligaţia aducerii la cunoştinţă publică prin afişarea acesteia la sediul unităţii administrativ- teritoriale, în termen de cel mult 24 de ore de la comunicare. Cu drept de apel pentru orice persoană interesată în termen de 2 de zile de la aducerea la cunoştinţă publică prin afişarea prezentei încheieri la sediul unităţii administrativ teritoriale, conform art. 149 alin. (3), (4) din OUG nr. 57/2019. Cererea de apel se depune la Tribunalul Giurgiu”, a fost soluţia pronunţată, în 2 octombrie 2024 de Judecătoria Bolintin Vale.

Organizaţia Giurgiu a PSD, din care Preda a făcut parte anterior, a atacat decizia Judecătoriei Bolintin Vale şi a obţinut invalidarea mandatului edilului. Tribunalul Giurgiu s-a pronunţat definitiv, sâmbătă, asupra acestei chestiuni.
„Admite apelul declarat de apelanta Organizaţia Judeţeană a Partidului Social Democrat Giurgiu împotriva încheierii din camera de consiliu din 02.10.2024, pronunţată de Judecătoria Bolintin Vale, în contradictoriu cu intimatul-pârât Preda Dumitru. Schimbă în tot sentinţa apelată, în sensul că invalidează alegerea domnului Preda Dumitru pentru funcţia de primar al comunei Buturugeni, judeţul Giurgiu, la alegerile locale din 09.06.2024. Prezenta decizie va fi comunicată Prefectului Judeţului Giurgiu şi Secretarului UAT Buturugeni, pentru a fi adusă la cunoştinţă publică prin afişare la sediul unităţii administrativ teritoriale. Definitivă”; este decizia Tribunalului Giurgiu.
Dumitru Preda a fost găsit incompatibil pe motiv că în perioada exercitării mandatului de primar 2012 – 2016 a semnat un contract de comodat cu Asociaţia „Antreprenoriat social pentru persoane vulnerabile”, în cadrul căreia fiul său avea calitatea de membru fondator şi ulterior şi pe cea de angajat. Totodată, ANI a constatat că edilul a semnat un contract de comodat cu Asociaţia „Pâine pentru persoane vulnerabile”, în cadrul căreia fiul lui avea calitatea de membru fondator. El are interdicţie de a ocupa funcţia trei ani de la încetarea mandatului, î condiţiile în care s-a aflat în conflict de interese.
Cu toate acestea, el a candidat, PSD încercând fără succes să îi împiedice în instanţă candidatura.

Fotbal/Dopaj: TAS i-a redus suspendarea lui Paul Pogba de la 4 ani la 18 luni

Rusia revendică capturarea unui nou sat lângă Pokrovsk