Greenpeace face acuzații șocante: Ministrul Energiei cere instanței dizolvarea ONG-ului

”Astăzi am aflat, prin intermediul presei și al Ministrului Energiei Sebastian Burduja, că ROMGAZ, compania de energie din subordinea sa, a formulat o cerere de chemare în judecată cu scopul de a dizolva Greenpeace România.

Motivele invocate de către Ministrul Burduja nu au nicio bază. Suntem șocați. Într-o perioadă volatilă, în care societatea românească se confruntă activ cu acțiuni de dezinformare și atacuri asupra democrației fără precedent, acestea vin tocmai de la reprezentanți de rang înalt ai statului.

NU AM PRIMIT NICIO ÎNȘTIINȚARE DE PLATĂ SAU VREO INFORMARE DE LA UN EXECUTOR JUDECĂTORESC.

Din momentul în care am primit hotărârea din dosarul de suspendare al acordului de mediu pentru Neptun Deep (Hotarâre 667/2025) , noi am așteptat înștiințarea și am fost mereu pregătiți să plătim cheltuielile de judecată cerute – nerezonabile cum sunt. Suntem în poziția să facem asta datorită donatorilor individuali care ne împărtășesc îngrijorările față de proiectul Neptun Deep și derapajele Ministrului. Acuzațiile de astăzi sunt o jignire pentru fiecare persoană care și-a rupt din bugetul personal să sprijine campania împotriva Neptun Deep.

ÎN DOSARUL DE ANULARE A PLANULUI URBANISTIC ZONAL (PUZ) PENTRU NEPTUN DEEP, ABIA AM PRIMIT O PRIMĂ DECIZIE ACUM 4 ZILE.

După cum am comunicat pe 12 mai, Tribunalul București a venit cu o primă pronunțare în dosarul de anulare PUZ (Hotarâre 4887/2025). În lipsa unei hotărâri judecătorești, ROMGAZ nu avea cum să pornească vreo executare silită și nici nu ne-a solicitat, pe cale amiabilă, plata vreunei sume reprezentând cheltuieli de judecată.

NU SUNTEM ÎN INCAPACITATE DE PLATĂ ȘI NICI NU AVEM NIMIC DE ASCUNS.

Nu există niciun indiciu că am fi în incapacitate de plată. După cum obișnuim și conform legii, informațiile de transparență financiară (și nu numai) sunt publice și disponibile pe website-ul Greenpeace România și pe toate paginile noastre de social media.

Afirmațiile conform cărora Greenpeace România nu ar avea conturi bancare sunt complet false. Suntem o organizație înființată legal în 2007, cu activitate continuă în România. Avem angajați, colaboratori, voluntari și plătim taxe și impozite în mod transparent. Este absurd să susții că o organizație activă de aproape două decenii poate funcționa fără cont bancar.

Cât despre proprietăți – nu deținem și nici nu ne propunem să deținem. Suntem ONG, nu latifundiari. Suntem o organizație non-profit, finanțată din donații individuale, pe care le folosim exclusiv pentru acțiuni în sprijinul mediului și al oamenilor, nu pentru a investi în proprietăți.

Cu privire la ONG-uri paravan și alte acuzații, este doar o invenție. Ministrul Energiei vorbește despre faptul că apărem în registrul de la Ministerul Justiției de mai multe ori, cu diferite adrese. Referitor la modul în care este întocmit acest registru îl încurajăm pe ministru să discute cu colegii de la Ministerul de Justiție, nici noi nu suntem multumiti de felul în care este ținut acest registru și cu faptul că apărem de mai multe ori, cu adrese diferite. Ne-am mutat, ca mulți alți chiriași, dar suntem aceeași organizație. Ministrul Burduja poate verifica dacă la adresele vechi mai funcționează vreo fundație Greenpeace – nu va găsi nimic decât, probabil, alți chiriași.

Este speculat faptul că avem două coduri de înregistrare fiscală (CIF), ceea ce este adevărat, dar este în conformitate cu legislația existentă. CIF-ul nostru este 22747989 și mai avem un certificat de înregistrare în scopuri de TVA cu CIF 37026417. Ambele ne aparțin și au fost emise de autoritățile din România pentru una și aceeași entitate juridică. Sub nicio formă nu există nicio altă organizație paravan pe care s-o folosim.

Mai mult, este ironic că acuzația de „paravan” vine în timp ce suntem dați în judecată de filiala unei companii înregistrate în… Bahamas: Romgaz Black Sea Limited Nassau, deținătoare a 50% din Neptun Deep, este o societate înființată, organizată și funcționează în conformitate cu legislația din The Commonwealth of The Bahamas.”, arată un comunicat al GreenPeace.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Orașele care interzic mașinile diesel. Șoferii care nu se conformează riscă amenzi și suspendarea permisului

Patru jucătoare române de tenis s-au calificat, vineri, în semifinalele turneului W15 de la Bucureşti