Grindeanu: A fost lansată licitaţia pentru proiectarea şi execuţia Drumului Expres Bacău-Piatra Neamţ

Compania Naţională de Investiţii Rutiere a lansat vineri licitaţia pentru proiectarea şi execuţia a Drumului Expres Bacău-Piatra Neamţ, de 51 de kilometri, cu o valoare de maximă de peste 6 miliarde lei (fără TVA), a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„Pas important pentru construcţia Drumului Expres Bacău-Piatra Neamţ! CNIR (Compania Naţională de Investiţii Rutiere) a lansat, astăzi, licitaţia pentru proiectarea şi execuţia acestui nou drum expres (51 km), cu o valoare de maximă de peste 6 miliarde lei (fără TVA). Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 18 februarie 2025. Noul drum de mare viteză va asigura legătura dintre municipiului Piatra Neamţ şi Autostrada Moldovei (A7)”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

 

Contractul, finanţat prin Programul Transport 2021-2027, acordă câştigătorului licitaţiei 12 luni pentru proiectare şi 36 de luni pentru execuţia lucrărilor (total 48 de luni).

Conform unui comunicat al CNIR, Drumul Expres Bacău-Piatra Neamţ va asigura condiţii moderne de transport între cele două municipii, reducerea traficului greu şi de tranzit în interiorul celor două oraşe, precum şi legătura municipiului Piatra Neamţ la Autostrada Moldovei A7. Contractul este licitat într-un singur lot, iar finanţarea investiţiei se va realiza din fonduri externe nerambursabile, Programul Transport 2021-2027 şi de la Bugetul de Stat.

Proiectul prevede realizarea a 30 de structuri (poduri, pasaje, viaducte) cu o lungime totală de aproximativ 16 kilometri (din cele 30 de lucrări de artă, două structuri au peste 1.000 de metri, cel mai lung fiind viaductul de 1.072 metri la nodul rutier de conexiune cu Autostrada Moldovei A 7, secţiunea Bacău-Paşcani), a cinci noduri rutiere (nod rutier tip ,,trompetă” conexiune A7 la km 0, nod rutier Racova pentru conexiunea cu DN 15, nod rutier Podoleni, nod Săvineşti şi nod rutier Piatra Neamţ), spaţiu de servicii tip S 3 şi Centru de Întreţinere şi Coordonare (CIC).

Pe traseul care se desfăşoară în judeţele Bacău şi Neamţ sunt prevăzute perdele forestiere (aproximativ 20 kilometri lungime).

În criteriile de atribuire a fost prevăzută acordarea punctajului suplimentar pentru constructorul care angajează persoane fără loc de muncă din judeţele Bacău şi Neamţ, studiul de fezabilitate estimând a fi necesare, în total, 1800 de locuri de muncă pe perioada execuţiei lucrărilor. De asemenea, pentru utilizarea conceptului BIM (Building Information Modelling), CNIR a stabilit un punctaj de 6 %. AGERPRES/(AS-editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Sursa: www.agerpres.ro

Codul silvic – promulgat de preşedintele Iohannis

Klaus Iohannis a semnat legea care va produce o schimbare majoră în toate magazinele din România