Aceasta va fi prima vizită oficială în Danemarca a lui Jens-Frederik Nielsen, care conduce un guvern de coaliţie după victoria în martie la alegerile parlamentare din Groenlanda a partidului său de centru-dreapta, Democraţii.
Vizita de două zile are loc după cea efectuată la începutul lunii aprilie în teritoriul arctic de premierul danez Mette Frederiksen. În timpul acelei vizite, Frederiksen a declarat, adresându-se Statelor Unite: „Nu puteţi anexa o altă ţară”.
„În primul rând, voi relua discuţiile cu prim-ministrul despre situaţia geopolitică şi cooperarea”, a declarat Nielsen săptămâna aceasta într-un comunicat.
„Este important, în contextul actual, să facem planuri pentru cooperarea noastră viitoare”, a subliniat el.
Tensiunile sunt puternice între Statele Unite şi Danemarca de când preşedintele Trump a declarat în repetate rânduri că doreşte să preia controlul asupra insulei. Preşedintele american a invocat motive de securitate, refuzând să excludă utilizarea forţei pentru a ocupa teritoriul arctic.
Într-un comunicat în care anunţa vizita lui Nielsen, guvernul danez a subliniat săptămâna aceasta că cooperarea dintre Groenlanda şi Danemarca va fi în centrul discuţiilor.
„Trebuie să ne sprijinim reciproc în situaţia dificilă de politică externă în care se află în prezent Groenlanda şi regatul” Danemarcei, a declarat prim-ministrul danez.
Vicepreşedintele american J.D. Vance a efectuat pe 28 martie o vizită în teritoriul arctic considerată atât de Danemarca, cât şi de Groenlanda drept o provocare. În timpul vizitei sale la baza militară americană Pituffik, Vance a acuzat Danemarca că „nu a făcut o treabă bună pentru poporul Groenlandei”, reproşându-i în special pentru că nu a investit suficient în vasta insulă arctică.
Ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen, a postat pe reţelele de socializare la acea vreme: „Suntem deschişi criticilor, dar pentru a fi complet sinceri, nu apreciem tonul în care au fost exprimate”.
Jens-Frederik Nielsen, la rândul său, declarase într-un mesaj pe Facebook că „Statele Unite nu vor obţine Groenlanda. Nu aparţinem nimănui altcuiva. Ne decidem singuri viitorul”.
În timpul vizitei sale la Copenhaga, Nielsen se va întâlni şi cu regele Frederik al X-lea şi cu membri ai parlamentului.
Casa Regală a Danemarcei a informat că regele va pleca luni spre Groenlanda, unde urmează să rămână până joi.
Conform sondajelor, o mare majoritate a celor 57.000 de locuitori ai Groenlandei îşi doresc independenţa faţă de Danemarca, dar nu vor să fie anexaţi de Statele Unite.