Grupare de trafic de migranţi din care făceau parte români, afgani şi pakistanezi, destructurată de poliţiştii de frontieră de la Timişoara/ Migranţii plăteau între 2.500 şi 11.000 de euro/dolari pentru a trece în Ungaria sau Serbia

O grupare specializată în trafic de migranţă, formată din cetăţeni români, afgani şi pakistanezi, a fost destructurată de poliţiştii de frontieră de la Timişoara. Aceasta a acţionat din primăvara acestui an, migranţii fiind racolaţi, transportaţi, adăpostiţi şi ajutaţi să treacă ilegal în Serbia sau Ungaria, în schimbul unor sume care variază între 2.500 şi 11.000 de euro/dolari.

Poliţia de Frontieră a anunţat vineri, că ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara şi structuri subordonate, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, au pus în aplicare trei mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Gorj şi Timiş, într-un dosar de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, transferare sau adăpostire a unei persoane, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, pentru a obţine direct sau indirect un folos material.

Astfel, în perioada martie-septembrie, mai multe persoane, cetăţeni români şi străini (afgani şi pakistanezi), ar fi desfăşurat activităţi ilicite din sfera traficului de migranţi.

”Ca mod de operare, o parte din migranţi erau călăuziţi pentru a trece ilegal frontiera din Bulgaria în România sau racolaţi din rândul celor aflaţi legal pe teritoriul României, după care erau transportaţi şi adăpostiţi în diferite imobile sau unităţi de cazare de pe raza judeţelor Timiş şi Gorj. Ulterior erau preluaţi şi transportaţi până în apropierea frontierei dintre România cu Serbia sau Ungaria, unde migranţii era îndrumaţi să treacă ilegal frontiera de stat pe jos. Membrii reţelei le indicau direcţia de deplasare cu ajutorul sistemului GPS sau prin telefon în sistem video-call şi erau aşteptaţi şi preluaţi după trecerea frontierei pentru a fi transportaţi în state din Spaţiul Schengen. Migranţii achitau sume cuprinse între 2.500 – 11.000 euro/dolari de persoană reţelei”, a arătat sursa citată.

Pe perioada monitorizării, au fost documentate mai multe transporturi de migranţi, pe timpul cărora membrii grupării încercând să scoată ilegal din România peste 50 de migranţi de origine afro-asiatică.

Activităţile au fost realizate cu sprijinul poliţiştilor de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timiş şi Mehedinţi. La acţiune au participat jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod”, Timişoara şi din cadrul Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Mehedinţi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic, din cadrul Direcţia de Operaţiuni Speciale al Poliţiei Române.

STUDIU: Mai mult de jumătate dintre români au cheltuit peste 1.500 euro în vacanţa de vară numai pentru zbor şi hotel. 6 din 10 turişti români s-au cazat vara aceasta la hoteluri de 5 stele. 80% dintre turiştii români au mers la all inclusive

Marea actriţă Sophia Loren împlineşte 90 de ani – VIDEO