Gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS), vârful de lance al ofensivei care l-a doborât de la putere pe Bashar al-Assad, este necesar să-şi pună în aplicare pe teren ”mesajele pozitive” de unitate, cere marţi emisarul special al ONU Geir Pedersen, relatează AFP.
Fosta aripă a Al-Qaida în Siria (Al-Nosra), o organizaţie cu care a rupt relaţiile în 2016, HTS este clasată în continuare drept ”teroristă” de către cancelariile occidentale.
În urmă cu nouă ani, o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU a înscris Al-Nosra pe lista organizţaiilor teroriste, aminteşte emisarul ONU Geir Pedersen într-o conferinţă de presă. ”Acesta este factor de complicaţii”.
”Însă trebuie să (…) vedem ceea ce s-a întâmplat în cursul ultimilor nouă ani”, iar ”realitatea până în prezent este că HTS şi alte grupări armate au transmis mesaje pozitive poporului sirian”, a declarat el, subliniind că este necesar să transforme aceste vorbe în fapte pe teren.
Pedersen, care se află în contact cu HTS, a subliniat că au avut loc jafuri şi furturi duminică, mai ales la Damasc, ”dar acest lucru pare că a încetat” şi ”este un lucru bun”.
Mai ales ”ei au transmis mesaje de unitate şi de includere şi, sincer, am văzut şi la Alep şi la Hama lucruri liniştitoare pe teren”, a dat el asigurări şi a anunţat că Abu Mohammad al-Jolani, conducătorul HTS, a menţionat el însuşi, într-un interviu la CNN, că ”ei discută despre posibilitatea desfiinţării HTS”.
Însă ”trebuie să vedem ceea ce spun pus în practică pe teren”, a insistat el, iar ”cel mai important test va fi modul în care acordurile de tranziţie la Damasc vor fi organizate şi puse în aplicare”.
”Dacă unim diversele părţi şi comunităţi siriene, acest lucru ar putea să fie adevăratul început al unui lucru nou în Siria”, cu susţinerea comunităţii internaţionale, iar ”noi vom putea atunci să începem să luăm în calcul ridicarea sancţiunilor”, a dat asigurări Pedersen.
ATACURI ISRAELIENE
Statele Unite şi ţările europene au anunţat că vor judeca HTS după fapte şi au îndemnat la un Guvern care să ”includă”.
”Dacă toate diversele grupări şi toate comunităţile din Siria au posibilitatea să aibă un nou început, eu sunt convins că comunitatea internaţională va analiza din nou înscrierea HTS pe lista (teroristă), pentru că este vorba o schimbare adevărată”, a dat asigurări Pedersen.
Bashar al-Assad, aflat la putere din 2000, a fost răsturnat duminică de o ofensivă-fulger a rebelilor islamişti, după 13 ani de Război Civil sângeros, declanşat de o represiune feroce a unor manifestaţii în favoarea democraţiei şi care s-a soldat cu peste o jumătate de milion de morţi.
Căderea fostului preşedinte sirian a deschis o perioadă de incertitudine în Siria. Iar în contextul în care nevoile umanitare cresc, ONU duce lipsă de finanţări.
Un apel la la fonduri în valoare de patru miliarde de euro destinate Siriei este finanţat ”la mai puţin de o treime”, a anunţat un purtător de cuvânt al ONU, la Geneva, Jens Laerke.
”Siria este în prezent la o răscruce de drumuri, cu mari oportunităţi, dar şi cu riscuri grave”, a declarat Pedersen, subliniind că ”este important să nu asistăm la un conflict” între diverse grupări armate.
”Atacuri” şi ”mişcări israeliene pe teritoriul sirian” trebuie ”să înceteze”, cere fostul diplomat norvegian.
Armata israeliană desfăşoară de mai multe zile o incursiune în zona-tampon, la liziera părţii ocupate şi anexate de Israel a Platoului Golan.
Israelul a confirmat că a distrus, în cursul ultimelor zile, ”armament chimic” în Siria, cu scopul de a evita ca ele să ajungă pe mâna rebelilor.