Grupul maghiar MOL a semnat o înţelegere în Azerbaidjan pentru a dezvolta rezerve de gaz în câmpul petrolifer ACG, unul dintre cele mai mari zăcăminte de petrol din lume

Grupul maghiar MOL şi partenerii săi din joint venture au semnat acorduri comerciale pentru dezvoltarea unor rezerve de gaze din Azerbaidjan, astfel că după SOCAR şi BP, MOL este al treilea cel mai mare acţionar în acest câmp petrolifer. Grupul MOL a intrat pe piaţa din Azerbaidjan în 2020 prin achiziţionarea unei cote de 9,57% din câmpul petrolier Azeri-Chirag-Gunashli (ACG), unul dintre cele mai mari zăcăminte de petrol din lume.

”Grupul MOL şi partenerii săi din JV (joint venture) au semnat acorduri comerciale pentru dezvoltarea unor rezerve de gaze din Azerbaidjan. După SOCAR şi BP, MOL este al treilea cel mai mare acţionar în câmpul petrolifer ACG, unde au fost identificate rezervoare de gaze neasociate sub şi deasupra rezervoarelor de petrol producătoare. Partenerii s-au pus de acord cu privire la dezvoltarea şi exploatarea comercială a acestor rezerve. MOL a semnat, de asemenea, un Memorandum de Înţelegere cu SOCAR pentru a evalua alte potenţiale oportunităţi de cooperare în domeniul explorării hidrocarburilor în Azerbaidjan”, anunţă MOL.

Grupul MOL şi asociaţii săi au semnat acorduri comerciale pentru dezvoltarea rezervelor de gaze din Azerbaidjan. După compania petrolieră de stat din Republica Azerbaidjan (SOCAR) şi BP, operatorii câmpului ACG, MOL este al treilea cel mai mare acţionar din câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG), unde au fost identificate zăcăminte de gaze neasociate (NAG) sub şi deasupra rezervoarelor producătoare de petrol.

Noile acorduri comerciale modifică cadrul actual al acordului de împărţire a producţiei (PSA) ACG, permiţând părţilor să avanseze cu explorarea, evaluarea, dezvoltarea şi producţia din zăcămintele NAG ale câmpului ACG. Se evaluează că resursele ACG NAG din sit sunt semnificative, de până la 4 trilioane de picioare cubice (aproximativ 112 miliarde de metri cubi).

Forarea pentru sonda iniţială de producţie a început deja de pe platforma Chirag de Vest, iar aşteptarea este ca primele gaze să fie extrase în 2025. Sonda este importantă, deoarece va furniza o evaluare prin producţie care va sta la baza planurilor de dezvoltare viitoare.

Evenimentul în cadrul căruia a fost oficializat parteneriatul a avut loc la Baku cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a semnării Acordului de împărţire a producţiei ACG în 1994.

În plus, preşedintele şi directorul general al Grupului MOL, Zsolt Hernádi, şi directorul general al SOCAR, Rovshan Najaf, au semnat un Memorandum de Înţelegere la Baku pentru evaluarea potenţialelor oportunităţi de explorare în regiunea Shamakhi-Gobustan. În temeiul Memorandumului de Înţelegere, Grupul MOL şi-a exprimat intenţia de a contribui cu experienţa, cunoştinţele tehnice şi comerciale şi resursele financiare la dezvoltarea în continuare a extracţiei de hidrocarburi din Azerbaidjan.

„Ziua de azi marchează o etapă importantă în evoluţia Grupului MOL, deoarece, după ani de zile de dezvoltare şi producţie în câmpurile petrolifere din Azerbaidjan, ne extindem prezenţa locală prin intrarea în sectorul de dezvoltare a rezervelor de gaze. Acest lucru se datorează cooperării remarcabile cu SOCAR şi partenerii proiectului ACG. De asemenea, aceasta este o zi importantă din punctul de vedere al cooperări economice dintre Azerbaidjan şi Ungaria şi, datorită relaţiilor guvernamentale excelente dintre ţările noastre, am reuşit să consolidăm parteneriatul. ACG are un rol esenţial în producţia noastră de hidrocarburi, deoarece este cel mai mare dintre contribuitorii noştri internaţionali. Totodată, implicarea MOL în acest proiect reprezintă cea mai puternică legătură economică a celor două ţări. În plus, ACG are un rol esenţial în asigurarea securităţii energetice a Europei Centrale. Producţia de pe acest câmp ne oferă flexibilitate în aprovizionarea cu ţiţei pentru rafinăriile noastre atât din Slovacia, cât şi din Croaţia, astfel încât întreaga regiune beneficiază de acest parteneriat. Parteneriatul acesta are un potenţial mare şi ne aşteptăm să avem noi realizări în explorarea pe uscat în Azerbaidjan, alături de dezvoltarea continuă offshore a ACG. Avem deschiderea de a continua să extindem acest parteneriat,” a declarat Zsolt Hernádi, preşedinte şi CEO al Grupului MOL.

Grupul MOL a intrat pe piaţa din Azerbaidjan în 2020 prin achiziţionarea unei cote de 9,57% din câmpul petrolier Azeri-Chirag-Gunashli (ACG), unul dintre cele mai mari zăcăminte de petrol din lume. În plus, a achiziţionat o cotă efectivă de 8,9% din conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), care este folosită pentru a transporta ţiţeiul către portul mediteranean Ceyhan. Această cotă reprezintă 15% din producţia totală a MOL şi 25% din rezervele totale începând cu 2023. Oleoductul BTC are un rol important în aprovizionarea cu petrol a rafinăriilor Grupului MOL din Europa Centrală şi de Est, inclusiv a rafinăriei Rijeka din Croaţia.  

Activele azere oferă Grupului MOL flexibilitatea de a de a decide dacă  vinde cota de petrol produsă la ACG în portul Ceyhan către terţi sau dacă va fi utilizată în regiunea central-europeană pentru a contribui la securitatea energetică europeană şi pentru a îmbunătăţi flexibilitatea aprovizionării companiei cu ţiţei.

”Deşi este un acţionar minoritar, MOL contribuie activ la dezvoltarea ACG, folosindu-se de cele opt decenii de expertiză în gestionarea zăcămintelor şi optimizarea subsolului şi a producţiei”, mai arată grupul.

Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări şi 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2.400 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est. Activităţile de explorare şi producţie ale Grupului MOL sunt susţinute de o experienţă de peste 85 de ani în domeniul hidrocarburilor şi 30 de ani în injecţia de CO2. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 8 ţări, iar cele de explorare în 9 ţări.

 

Una dintre clădirile Spitalului de Psihiatrie din Galaţi va intra în proces de modernizare / Investiţie de peste 4 milioane de lei

Dolj: Bărbat de 31 de ani, arestat pentru tentativă de omor / A înjunghiat un consătean de mai multe ori