Grupul MOL şi Turkish Petroleum au făcut un parteneriat pentru a explora hidrocarburi în Ungaria

Grupul MOL şi Turkish Petroleum au semnat acordurile de concesiune cu Ministerul Energiei din Ungaria, acordând drepturi pentru explorarea comună a hidrocarburilor în două zone de concesiune din Ungaria, Tamási şi Buzsák.

”Grupul MOL şi Turkish Petroleum au semnat acordurile de concesiune cu Ministerul Energiei din Ungaria, acordând drepturi pentru explorarea comună a hidrocarburilor în două zone de concesiune din Ungaria, Tamási şi Buzsák. Licitaţia comună şi programul de explorare reprezintă primul pas important făcut de cele două companii după semnarea unui acord de parteneriat strategic anul trecut”, informează MOL.

MOL şi Turkish Petroleum analizează noi oportunităţi comune în regiunea caspică, în zona Mării Negre, în Africa de Nord şi în Europa Centrală şi de Est.

Acordurile de concesiune au fost semnate la Budapesta de Zsolt Hernádi, preşedinte şi CEO al Grupului MOL, şi Ahmet Türkoğlu, preşedinte şi CEO al Turkish Petroleum, în prezenţa lui Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe şi comerţului din Ungaria, şi a lui Alparslan Bayraktar, ministru, Ministerul Energiei şi Resurselor Naturale din Republica Turcia.

Ministerul Energiei din Ungaria a anunţat noi concesiuni miniere în toamna anului trecut, după o pauză de cinci ani, invocând nevoia de a stimula producţia internă şi de a reduce importurile. MOL a participat la licitaţii pentru pentru 5 concesiuni şi a câştigat 4 dintre ele. Pentru două concesiuni, care acoperă zonele Kiskőrös şi Hatvan, MOL a licitat independent, în timp ce pentru zonele Buzsák şi Tamási (sud-vestul Ungariei), compania a licitat împreună cu TPOC Ltd, filială a Turkish Petroleum.

În octombrie anul trecut, Grupul MOL şi Turkish Petroleum au semnat un Memorandum de Înţelegere la Istanbul, prin care cele două companii şi-au exprimat intenţia de a participa împreună la proiecte de explorare, dezvoltare şi producţie în regiunea caspică, în Turcia, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, precum şi în Europa Centrală şi de Est.

„Sunt mândru să semnez acest Acord de concesiune împreună cu partenerul nostru respectat, Turkish Petroleum. Ceremonia de astăzi este punctul culminant al lunilor de muncă grea în care am dus cooperarea dintre MOL şi TPAO la un nou nivel strategic. Dincolo de parteneriatul nostru strâns, intrarea TPAO în sectorul upstream maghiar este, de asemenea, un vot de încredere al TPAO în mediul de afaceri maghiar. În contextul geopolitic turbulent pe care îl traversăm, parteneriatele sunt mai valoroase ca niciodată. Împreună suntem mai rezistenţi, mai puternici, mai inteligenţi şi suntem capabili să atenuăm mai bine riscurile de investiţii. Cred că parteneriatul nostru cu Turkish Petroleum va consolida reciproc portofoliul ambelor companii. De asemenea, sunt încrezător că acesta este doar primul pas în parteneriatul nostru consolidat cu TPAO – sper că vom putea anunţa în curând şi alte cazuri-cheie de cooperare, inclusiv în Turcia şi în ţări terţe”, a declarat Zsolt Hernádi, preşedinte şi CEO al Grupului MOL.

Grupul MOL şi Turkish Petroleum cooperează deja în proiecte de explorare şi producţie de hidrocarburi în calitate de parteneri de joint venture în Azerbaidjan în câmpul Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG) din 2020, precum şi în Rusia în câmpul Baitugan din 2014.

„Ne-am bucurat de un parteneriat puternic şi de lungă durată cu MOL în Azerbaidjan. Consolidată de investiţiile noastre comune, această colaborare ne-a dat încredere să explorăm oportunităţi noi. Cu această încredere, am făcut primul pas concret prin semnarea unui acord comun de explorare cu MOL la două locaţii din Ungaria. În viitor, intenţionăm să profităm de acest impuls pozitiv pentru a lansa noi proiecte comune cu MOL în diferite regiuni”, a declarat Ahmet Türkoğlu, preşedinte şi CEO al Turkish Petroleum.

MOL este cel mai mare producător de hidrocarburi din Ungaria, gestionând aproape 1.300 de sonde de petrol şi gaze naturale. În 2024, MOL a furnizat 47% din petrolul brut (aproape 600.000 de tone) şi aproape 90% din gazele naturale (aproape 1,5 miliarde m3) din producţia internă. Ungaria este cea mai importantă în portofoliul de producţie de petrol şi gaze al Grupului MOL, generând în prezent aproximativ 39% din producţia totală.

MOL a atins recent un record de producţie de 5 ani. În 2022, MOL a descoperit câmpul petrolifer Vecsés din apropierea capitalei, unde 3 sonde sunt deja în producţie. Recent, MOL a descoperit câmpul petrolifer Somogysámson din sud-vestul Ungariei. În ultimii ani, au fost forate cu succes 24 de sonde de gaze de mică adâncime, iar compania a achiziţionat zăcăminte de gaze şi infrastructura aferentă în Ungaria de Est, care acoperă o suprafaţă de aproximativ 1.000 km2, cu 29 de sonde de producţie de hidrocarburi şi potenţial de explorare suplimentar.

Ca parte a portofoliului internaţional al Grupului MOL, compania are active de explorare şi producţie de petrol şi gaze în nouă ţări, cu producţie în opt ţări. În 2024, a produs o medie de 93,8 mii barili echivalent petrol pe zi. Pentru a menţine obiectivul actualizat al strategiei SHAPE TOMORROW de cel puţin 90.000 de barili pe zi nivel de producţie în următorii 5 ani, MOL îşi propune să îşi consolideze în continuare portofoliul internaţional şi caută parteneriate strategice suplimentare. În consecinţă, MOL a semnat recent acorduri de cooperare cu compania petrolieră naţională din Kazahstan (KazMunayGas), compania petrolieră naţională din Azerbaidjan (SOCAR) şi compania petrolieră naţională din Turcia (Turkish Petroleum).

Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări şi 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2.400 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est. Activităţile de explorare şi producţie ale Grupului MOL sunt susţinute de o experienţă de peste 85 de ani în domeniul hidrocarburilor şi 30 de ani în injecţia de CO2. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 8 ţări, iar cele de explorare în 9 ţări. MOL vrea să devină neutru din punct de vedere la emisiilor nete de carbon până în 2050, contribuind totodată la formarea economiei circulare cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală şi de Est.

Rogobete (PSD) prezintă avizul dat de Nicuşor Dan pentru construirea unui spital de oncologie pediatrică de către Sanador: L-a amânat ani de zile, minţind că este ilegal! / Antonescu l-a atacat pe edil pe acelaşi subiect / Ce spune Nicuşor Dan – DOCUMENT

Transilvania Broker încheie un parteneriat strategic cu Kiwi Finance, liderul pieţei de brokeraj de credite din România, prin care vor avea acces reciproc la reţelele şi portofoliile celor două companii