Grupul pentru Dialog Social: E inacceptabil un candidat admirator al extremei drepte din interbelicul românesc, care trebuia pedepsită de la bun început conform legilor în vigoare/ Ce propune Călin Georgescu nu e viitor, ci un trecut criminal

Grupul pentru dialog Social (GDS), prima organizaţie a societăţii civile constituită după căderea dictaturii comuniste, consideră „inacceptabil” un candidat „admirator al extremei drepte din interbelicul românesc, care trebuia pedepsită de la bun început conform legilor în vigoare”. GDS consideră că ceea ce propune Călin Georgescu „nu este viitor, ci un trecut criminal” şi, prin urmare, GDS „se va opune instalării unui preşedinte legionar, fascist şi putinist la Cotroceni”.

„GDS s-a născut în zilele Revoluţiei ca expresiei a convingerii că singurul viitor al României este cel democratic şi european. În cei 35 de ani de existenţă, care coincid cu existenţa României democratice, GDS a militat constant pentru integrarea definitivă a României în Uniunea Europeană şi în NATO. Ca membru în aceste două alianţe, România se bucură de cea mai bună situaţie economică şi militară din întreaga sa existenţă”, menţionează Grupul pentru Dialog Social.

Potrivit sursei citate, GDS este în „profund dezacord” cu orice candidat la Preşedinţia României care urmăreşte excluderea României din UE şi NATO.

„Este inacceptabil pentru noi un candidat precum Călin Georgescu; admiraţia lui pentru extrema dreaptă din interbelicul românesc, care ar fi trebuit să fie de la bun început pedepsită de justiţie conform legilor în vigoare, este incompatibilă cu democraţia europeană. Admiraţia lui pentru preşedintele agresor Vladimir Putin este incompatibilă cu sistemul de valori al alianţelor din care facem parte. România democratică şi europeană pur şi simplu nu are viitor cu Călin Georgescu. Ce propune el nu e viitor, ci un trecut criminal, de ale cărui orori credeam până acum că ne-am despărţit definitiv”, arată GDS.

„Un vot cât un referendum pro-UE”

Organizaţia propune susţinerea candidatului pro-european rămas în cursă.

„Dincolo de orice rezerve posibile privind calităţile Elenei Lasconi, ea a rămas singurul candidat pro-european. Pentru ca destinul european al României să continue, electoratul pro-UE trebui să susţină candidatul rămas în cursă care susţine rămânerea României în aceste două alianţe. Dacă ar fi rămas în cursă Marcel Ciolacu, ar fi trebuit votat el. Dacă a rămas Elena Lasconi, trebuie votată ea, E un vot cât un referendum pro-UE. Astfel trebuie tratat”, afirmă GDS.

Reprezentanţii organizaţiei mai spun că se vor „opune instalării unui preşedinte legionar, fascist şi putinist la Cotroceni.

„GDS va susţine candidatul pro-european rămas în cursă. România europeană e tot ce am reuşit mai bun în existenţa noastră statală. Destinul ei european trebuie să continue. GDS va lupta cu toate puterile pentru asta”, mai menţionează sursa citată.

Grupul pentru Dialog Social s-a constituit la 31 decembrie 1989 şi este prima organizaţie a societăţii civile constituită legal după căderea dictaturii comuniste. Membrii săi sunt personalităţi ale vieţii culturale şi publice din România, mulţi dintre ei fiind dizidenţi ai regimului comunist. Valorile promovate de GDS sunt, potrivit prezentării de pe site-ul organizaţiei, acelea ale democraţiei, statului de drept şi libertăţile fundamentale ale omului.

Bolojan, despre turul doi al alegerilor prezidenţiale: Cred într-un vot nu neapărat pentru candidat, ci cred într-un vot pentru direcţia pro-europeană a României / Votul din primul tur a fost unul împotriva lumii politice, percepţia vizavi de candidaţi a

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în octombrie la valoarea de 44,9 puncte. 72% dintre analiştii economici consideră că preţurile proprietăţilor rezidenţiale sunt supraevaluate