Hamas a declarat joi că va elibera sâmbătă încă trei ostatici israelieni, conform planului convenit, deschizând calea spre rezolvarea unei dispute majore în legătură cu armistiţiul din Fâşia Gaza, relatează The Associated Press.
Hamas ameninţase că va amâna următoarea eliberare a ostaticilor, acuzând Israelul că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de a permite accesul la corturi şi adăposturi, printre alte presupuse încălcări ale armistiţiului. La rândul său, Israelul, sprijinit de preşedintele american Donald Trump, ameninţase că îşi va reînnoi ofensiva, dacă ostaticii nu vor fi eliberaţi.
Israelul nu a comentat imediat anunţul făcut joi de Hamas, iar viitorul armistiţiului rămâne incert.
Hamas a declarat că delegaţia sa a purtat discuţii la Cairo cu oficiali egipteni şi a fost în contact cu prim-ministrul Qatarului cu privire la aducerea în Gaza a mai multor mijloace de adăpostire, provizii medicale, combustibil şi echipamente grele pentru curăţarea molozului – cererea sa cheie din ultimele zile. Într-un comunicat, Hamas afirmă că mediatorii s-au angajat să „elimine toate obstacolele”.
La scurt timp după anunţ, purtătorul de cuvânt al Hamas, Abdul Latif al-Qanou, a confirmat telefonic pentru The Associated Press că trei ostatici vor fi eliberaţi sâmbătă.
Televiziunea de stat egipteană Qahera TV, care este apropiată de serviciile de securitate ale ţării, a raportat că Egiptul şi Qatarul au reuşit să rezolve disputa. Cele două ţări arabe au servit drept mediatori-cheie cu Hamas şi au contribuit la negocierea armistiţiului, care a intrat în vigoare în ianuarie, după mai bine de 15 luni de război.
Mass-media egipteană a difuzat, de asemenea, imagini cu camioane care transportau adăposturi temporare şi buldozere pe partea egipteană a punctului de trecere Rafah cu Gaza. Acestea au raportat că camioanele se îndreptau către o zonă de inspecţie israeliană înainte de a trece în Gaza.
Armistiţiul se confruntă cu o provocare mult mai mare în următoarele săptămâni. Prima fază urmează să se încheie la începutul lunii martie şi nu au existat încă negocieri substanţiale cu privire la a doua fază, în care Hamas ar elibera zeci de ostatici rămaşi în schimbul încetării războiului.
Propunerea lui Trump de a evacua aproximativ 2 milioane de palestinieni din Gaza şi de a-i stabili în alte ţări a pus şi mai mult sub semnul întrebării viitorul armistiţiului. Planul a fost salutat de Israel, dar respins vehement de palestinieni şi de ţările arabe, care au refuzat să accepte orice aflux de refugiaţi. Grupurile pentru apărarea drepturilor omului susţin că planul ar putea constitui o crimă de război în conformitate cu dreptul internaţional.
Aliaţii de extremă dreapta ai premierului israelian Benjamin Netanyahu solicită deja reluarea războiului după această prima fază a armistiţiului, cu scopul de a pune în aplicare planul lui Trump şi de a anihila Hamas, care rămâne cu controlul teritoriului după ce a supravieţuit uneia dintre cele mai distructive campanii militare din istoria recentă.
Războiul a început la 7 octombrie 2023, când militanţii conduşi de Hamas au pătruns în Israel, ucigând aproximativ 1.200 de persoane, în principal civili, şi răpind aproximativ 250 de persoane. Mai mult de jumătate dintre acestea au fost eliberate în urma unor înţelegeri cu Hamas sau a altor acorduri, opt au fost salvate şi zeci de cadavre au fost recuperate.
Captivii sunt printre singurele elemente de negociere pe care le mai are Hamas şi ar putea fi dificil ca gruparea să fie convinsă să se angajeze să mai elibereze persoane, dacă războiul va fi reluat.