Hamas şi Israelul se acuză reciproc pentru întârzierea unui acord de încetare a focului

Gruparea militantă palestiniană Hamas şi Israelul s-au acuzat reciproc miercuri pentru nereuşita de a încheia un acord de încetare a focului, în ciuda progreselor raportate de ambele părţi în ultimele zile, relatează Reuters.

Hamas a precizat că Israelul a stabilit noi condiţii, în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat gruparea că a revenit asupra înţelegerilor deja obţinute.

„Ocupaţia a stabilit noi condiţii legate de retragere, încetarea focului, prizonieri şi întoarcerea celor strămutaţi, ceea ce a întârziat atingerea acordului care era disponibil”, a afirmat Hamas.

Hamas a adăugat că dă dovadă de flexibilitate şi că discuţiile, mediate de Qatar şi Egipt, sunt serioase.

Netanyahu a replicat într-un comunicat: „Organizaţia teroristă Hamas continuă să mintă, renunţă la înţelegerile la care s-a ajuns deja şi continuă să creeze dificultăţi în negocieri”.

Cu toate acestea, Israelul va continua eforturile neîncetate pentru returnarea ostaticilor, a adăugat el.

Negociatorii israelieni s-au întors în Israel din Qatar marţi seara pentru consultări cu privire la un acord privind ostaticii, după o săptămână semnificativă de discuţii, a transmis marţi biroul lui Netanyahu.

Statele Unite şi mediatorii arabi Qatar şi Egipt şi-au intensificat eforturile pentru a încheia un acord etapizat în ultimele două săptămâni. Una dintre provocări au fost acordurile privind desfăşurarea trupelor israeliene. Ministrul israelian al apărării, Israel Katz, vorbind cu comandanţii din sudul Gaza, a declarat miercuri că Israelul va păstra controlul de securitate asupra enclavei, inclusiv prin intermediul zonelor tampon şi al posturilor de control.

Hamas cere încetarea războiului, în timp ce Israelul afirmă că doreşte mai întâi să pună capăt dominaţiei Hamas asupra enclavei, pentru a se asigura că aceasta nu va mai reprezenta o ameninţare pentru israelieni.

ISRAELUL MENŢINE PRESIUNEA MILITARĂ

Între timp, forţele israeliene au menţinut presiunea în nordul Fâşiei Gaza, într-una dintre cele mai severe campanii din cele 14 luni de război, inclusiv în jurul a trei spitale de la marginea de nord a enclavei, în Beit Lahiya, Beit Hanoun şi Jabalia.

Palestinienii acuză Israelul că încearcă să depopuleze permanent nordul Gazei pentru a crea o zonă tampon. Israelul neagă acest lucru şi spune că a instruit civilii să părăsească aceste zone pentru propria lor siguranţă, în timp ce trupele sale luptă împotriva militanţilor Hamas.

Miercuri, atacurile israeliene au dus la moartea a cel puţin 24 de persoane în Gaza, au declarat oficiali din domeniul sănătăţii. Un atac a vizat o fostă şcoală care adăpostea familii strămutate în suburbia Sheikh Radwan din oraşul Gaza, au adăugat aceştia.

Armata israeliană a declarat că a lovit un militant Hamas care opera în zona Al-Furqan din oraşul Gaza.

Mai mulţi palestinieni au fost ucişi şi răniţi în zona Al-Mawasi, o zonă umanitară desemnată de Israel în sudul Gazei, unde armata a declarat că a vizat un alt agent Hamas.

 

Turcia: Proprietarul şi arhitectul hotelului care s-a prăbuşit la cutremurul din 2023, provocând moartea a 72 de persoane, au fost condamnaţi la închisoare / În hotelul din Adiyaman era cazată o echipă de volei

Regele Charles al III-lea a susţinut discursul de Crăciun într-o fostă capelă de spital. Suveranul a lăudat răspunsul la revoltele „fără lege” din Marea Britanie şi a mulţumit „personal” medicilor – VIDEO