Haos electoral în Germania: SUA alimentează ascensiunea extremei drepte

Această atmosferă electrică – inedită într-o ţară obişnuită de mult timp cu schimburi de replici politicoase între partide şi cu cultura compromisului – a fost ilustrată de o dezbatere televizată fără precedent, organizată luni seara pe postul RTL-Germania.

Ca semn al fragmentării politice actuale din Germania, aceasta nu s-a limitat la un duel ca la alegerile anterioare, ci i-a reunit pentru prima dată în istoria televiziunii germane pe cei patru principali concurenţi la funcţia de cancelar, scrie Agerpres.

Timp de două ore, cancelarul social-democrat Olaf Scholz, liderul conservator Friedrich Merz, liderul Verzilor, Robert Habeck, şi figura de frunte a partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Alice Weidel, s-au angajat într-o luptă televizată fără concesii.

AfD şi-a câştigat locul în acest tablou datorită sondajelor, care prezic că mişcarea naţionalistă anti-imigraţie va ocupa locul doi la alegerile legislative, cu cel puţin 20% din voturi, în spatele conservatorilor, care sunt cotaţi la 30-32%.

Sprijinul făţiş acordat de apropiaţii preşedintelui american Donald Trump a amplificat tensiunea în ultimele zile ale campaniei.

„Refuz o astfel de interferenţă în alegerile parlamentare germane şi în formarea guvernului care va urma” în Germania, a declarat Friedrich Merz, favorit în sondaje pentru a deveni următorul cancelar.

În discuţie a fost un discurs sub formă de diatribă susţinut vineri de vicepreşedintele american JD Vance înainte de Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Oficialul SUA a îndemnat partidele tradiţionale din Germania, şi dreapta clasică în special, să renunţe la „zidul de protecţie” sau „cordonul sanitar” pe care l-au stabilit după cel de-Al Doilea Război Mondial pentru a refuza să guverneze cu extrema dreaptă.

„Nu este loc pentru ziduri de protecţie”, a spus Vance.

„Nu voi lăsa un vicepreşedinte american să-mi spună cu cine ar trebui să discut aici în Germania”, a reacţionat dur liderul conservator.

Cancelarul Olaf Scholz a descris intervenţia vicepreşedintelui american ca fiind „inacceptabilă”, aceasta fiind însă în avantajul AfD.

Alice Weidel a „salutat cu căldură afirmaţiile clare” ale lui J.D. Vance şi a subliniat asemănările dintre programul său şi cel al administraţiei Trump.

Acest lucru este valabil în special în privinţa imigraţiei, o problemă care domină campania electorală germană şi de care AfD profită prin programul său de „remigrare”.

Această chestiune a ocupat prim-planul după mai multe atacuri mortale – cum ar fi cel de vineri de la Munchen cu o maşină-capcană, care s-a soldat cu doi morţi şi 37 de răniţi – comise recent de străini în ţară. Aceste acte au stârnit o emoţie puternică în rândul opiniei publice.

Alice Weidel a dat vina pe guvernul lui Olaf Scholz pentru faptul că „oamenii mor în fiecare zi pe străzi”.

Iar Friedrich Merz a promis să revizuiască politica de azil.

Aceste două partide au început recent o apropiere, puternic criticată în Parlament, pe această temă.

Conform unui sondaj realizat de postul de televiziune RTL imediat după dezbatere, telespectatorii au fost de părere că Friedrich Merz a fost cel mai convingător (32%), înaintea lui Olaf Scholz (25%), care nu a reuşit să iasă în evidenţă, aşa cum ar fi avut nevoie în speranţa de a reduce diferenţa faţă de rivalul său, şi Alice Weidel (18%).

Prin urmare, confruntarea nu pare să fi schimbat fundamental tendinţa actuală în sondajele de opinie, care îi arată pe conservatori ca favoriţi clari pentru revenirea la putere, social-democraţii stagnând la 15%.

Extrema dreaptă poate spera la un scor record, ceea ce ar putea complica foarte mult căutarea unei coaliţii majoritare stabile în Parlament.

Începe perioada electorală. În această săptămână se constituie Biroul Electoral Central

Trafic aerian normal, în condiţii de iarnă, pe aeroporturile Capitalei