Parcul Crâng, cel mai mare din municipiul Buzău, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare şi are în componenţă o suprafaţă de pădure din vechii Codrii ai Vlăsiei, este considerat o atracţie pentru toţi cei care doresc să îşi petreacă timpul liber în mijlocul naturii.
Heleşteul, amenajat în acelaşi timp cu parcul, în a doua jumătate a secolului XIX, cu cele trei insuliţe, lângă care se pot distinge două turnuri de apă, înconjurat de o alee presărată cu chiparoşi, sălcii şi stejari, reprezintă zona centrală de promenadă.
Pe lacul Lacul Hoţilor, cum era denumit odinioară, se puteau face plimbări cu hidrobicicletele, până când luciul apei a devenit casă pentru sute de raţe sălbatice. Ca urmare a secetei, nivelul lacului seacă frecvent, motiv pentru care este nevoie de alimentarea sa prin intermediul unui canal.
Ca urmare a unor disfuncţionalităţi, administraţia locală a luat decizia ca lacul să primească apă printr-o conductă dintr-un foraj aflat în pădurea Crâng.
„Noi avem o alimentare prin intermediul unei asociaţii a udătorilor şi am preluat şi un foraj al Companiei de Apă, de unde vrem să tragem o conductă. Pe vechiul canal a apărut o problemă, se va rezolva şi avem şi această sursă alternativă. Acum se bagă apă din foraj, până când vom da drumul şi la a doua sursă”, a declarat, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului Buzău, Ionuţ Apostu.
Forajul a aparţinut Companiei de Apă Buzău, operatorul care se ocupă de distribuţia apei potabile în municipiul reşedinţă, şi se afla în conservare.
Potrivit reprezentanţilor companiei, apa brută din foraj are o calitate ridicată, prin tratare putând fi transformată în apă potabilă.
„Nu este o sursă de apă a Companiei de Apă, forajul respectiv fost predat Primăriei Buzău. Este dat prin hotărâre de Consiliu Local proprietarului, Primăriei Buzău, în scopul alimentării heleşteului. Până la predarea forajului, Primăria alimenta lacul dintr-o altă sursă, dintr-un canal. (…) Forajul se afla în conservare, nu era folosit şi a fost dat înapoi primăriei pentru a asigura nivelul respectiv. Forajul este cu apă brută, folosită ulterior pentru tratare şi transformare a apei brute în apă potabilă. Acest foraj nu era captat în staţia de tratare, nu era funcţional, era păstrat la nevoie. Apa din Crâng este una dintre cele mai bune din oraş, dintre surse”, a precizat, pentru AGERPRES, directorul Companiei de Apă Buzău, Simona Săvulescu.
Din luna iulie 2021, în parcul Crâng funcţionează două fântani arteziene, poziţionate simetric faţă de insula mare a lacului.