„Centrul federal pentru operaţiuni de urgenţă din Sudan a raportat o recrudescenţă semnificativă a holerei, cu 2.729 de cazuri şi 172 de decese înregistrate într-o săptămână”, statul Khartoum concentrând singur 90% dintre noile infecţii, se indică în comunicatul ministerului, potrivit Agerpres.
În primele trei săptămâni din mai, holera provocase deja 51 de decese, conform unui bilanţ anterior al ministerului.
Al treilea cel mai mare stat din Africa este divizat din aprilie 2023 de lupta sângeroasă pentru putere dintre generalul Abdel Fattah al-Burhan, şeful armatei şi liderul de facto al ţării de la lovitura de stat din 2021, şi fosta sa mână dreaptă, Mohamed Hamdan Dagalo, comandantul paramilitarilor din Forţele de Sprijin Rapid (FSR).
Conflictul, care s-a soldat cu zeci de mii de morţi şi a strămutat 13 milioane de persoane, a devastat un sistem de sănătate deja fragil înainte de război.
Potrivit sindicatului medicilor, până la 90% dintre spitalele ţării au fost obligate să se închidă temporar din cauza luptelor.
Înainte de retragerea lor de săptămâna trecută, FSR au efectuat mai multe atacuri cu drone în statul Khartoum, vizând în principal trei centrale electrice, ceea ce a lăsat oraşul fără electricitate timp de mai multe zile.
Reţeaua locală de distribuţie a apei a fost, de asemenea, oprită, potrivit Médecins sans frontičres (MSF).
„Staţiile de tratare a apei nu mai sunt alimentate cu electricitate şi nu mai pot furniza apă potabilă din Nil”, a declarat vineri Slaymen Ammar, coordonator medical al MSF la Khartoum.
Holera este o infecţie intestinală acută care se răspândeşte prin alimente şi apă contaminate cu bacteria vibrio cholerae, adesea provenind din materii fecale. Boala poate provoca moartea în câteva ore în lipsa tratamentului.