„Ştiu că oamenii simt nevoia să compare automat astfel de situaţii cu altele care s-au întâmplat deja, dar adevărul este că fiecare dintre aceste cazuri este complet diferit. Iar procesul de dovedire a nevinovăţiei este, de asemenea, diferit”, a declarat Iga Swiatek. „Este greu să fiu comparată cu Sinner, cu Halep, cu Kamil Majchrzak, pentru că fiecare dintre noi se luptă cu o problemă diferită”.
Swiatek şi-a afirmat încrederea în ITIA şi în procesul său şi a subliniat că fiecare sportiv este judecat după aceleaşi reguli. De asemenea, ea a infirmat zvonurile privind un tratament preferenţial pentru sportivii mai bine clasaţi.
„Cred că aceasta este o întrebare mai mult pentru ITIA decât pentru sportiv. Soarta mea, la fel ca soarta altora, a fost în mâinile lor şi ei decid cum va decurge fiecare caz”, a adăugat Iga Swiatek. „Am încredere că acest proces este obiectiv, că totul se face în conformitate cu regulamentele şi că nimeni nu judecă un jucător într-un fel sau altul în funcţie de poziţia sa. Dar dacă este într-adevăr aşa, cred că aceasta este o întrebare pentru ITIA.”
Simona Halep a fost suspendată în octombrie 2022, după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat – un medicament interzis care stimulează producţia de globule roşii – la US Open din acel an. Jucătoarea a fost acuzată şi de o altă încălcare de regulament anul trecut, din cauza unor nereguli în paşaportul său biologic al sportivilor, o metodă concepută pentru a monitoriza diferiţi parametri sangvini în timp pentru a descoperi un potenţial dopaj. Halep, care a negat cu tărie acuzaţiile care i s-au adus şi a explicat că a fost vorba de contaminarea unui supliment, a primit permisiunea de a reveni la joc după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis, în martie 2024, că suspendarea sa ar trebui redusă la nouă luni, perioadă pe care o ispăşise deja şi care a expirat în 6 iulie 2023.
Săptămâna trecută, Agenţia Internaţională de Integritate în Tenis (ITIA) a anunţat că poloneza Iga Świątek, locul 2 WTA, a acceptat o suspendare de o lună în cadrul Programului antidoping în tenis, după ce a fost depistată pozitiv cu substanţa interzisă trimetazidină (TMZ), eşantionul fiind prelevat în afara competiţiei în august 2024. ITIA a acceptat că testul pozitiv a fost cauzat de contaminarea unui medicament reglementat fără prescripţie medicală (melatonină), fabricat şi vândut în Polonia, pe care jucătoarea îl luase pentru probleme de decalaj orar şi de somn, şi că încălcarea nu a fost, prin urmare, intenţionată.
În ceea ce îl priveşte pe italianul Jannik Sinner, acesta a fost depistat pozitiv de două ori la clostebol, în luna martie, în timpul turneului de la Indian Wells. El a fost exonerat de ITIA.