Un număr de 18.057 de activităţi de prevenire şi informare au fost derulate în perioada septembrie – octombrie în cadrul a 14.868 de unităţi de învăţământ preuniversitar, pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice, a declarat sâmbătă directorul Direcţiei Siguranţa Şcolară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, comisar-şef de poliţie Alexandru Ionuţ Leuţu-Cotroceanu.
Potrivit acestuia, la activităţi au participat 545.975 de beneficiari.
„Dintre acestea, la 7.578 de ore de curs au fost abordate tematici pentru prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă, având ca scop creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying şi a celui de violenţă şcolară”, a afirmat comisarul.
Totodată, pentru conştientizarea riscurilor, vulnerabilităţilor şi consecinţelor în ceea ce priveşte consumul şi traficul ilicit de droguri/substanţe interzise, au fost derulate 2.999 de activităţi, precum şi 2.938 de activităţi pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenţie în diferite situaţii.
De asemenea, au fost controlate 1.371 de unităţi de învăţământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază, iar în urma verificărilor, au fost constatate opt infracţiuni şi aplicate 42 de sancţiuni contravenţionale şi adresate 262 de informări şi solicitări autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuţii specifice privind siguranţa în unităţile de învăţământ.
„Au fost realizate 219 întâlniri ale Grupului de acţiune constituit la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creşterea gradului de siguranţă în mediul şcolar, la care au participat poliţişti. Au fost organizate şi desfăşurate 1.289 de activităţi pentru verificarea amplasării corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare, trecerilor pentru pietoni, din zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, precum şi a 2.021 de mijloace de transport şcolar”, a adăugat Alexandru-Ionuţ Leuţu-Cotroceanu.
De asemenea, în urma semnalărilor, a fost asigurată intervenţia la 475 de evenimente sesizate în incinta sau zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, 251 dintre acestea fiind sesizate de cetăţeni prin 112.
Comisarul-şef a precizat că acţiunile în sistem integrat vor continua pe tot parcursul anului şcolar.
El a adăugat că, în contextul debutului anului şcolar 2024-2025, Poliţia Română a iniţiat o campanie pentru creşterea gradului de conştientizare în ceea ce priveşte necesitatea asigurării unui climat optim de siguranţă în mediul şcolar intitulată „Tăcerea e tot violenţă. Vocea ta e soluţia!”, ale cărei activităţi vor fi derulate pe tot parcursul anului şcolar.
„În urma centralizării activităţilor derulate pentru implementarea campaniei, poliţiştii din cadrul structurilor pentru siguranţa şcolară au organizat / participat la desfăşurarea a 3.202 activităţi de informare şi prevenire cu privire la importanţa siguranţei în mediul şcolar, înţelegerea consecinţelor fenomenelor negative asupra dezvoltării psihologice a acestora şi asupra climatului educaţional, adresate către 103.376 de beneficiari”, a susţinut comisarul.
El a declarat că au fost organizate 395 de şedinţe cu cadrele didactice şi părinţii elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar în vederea prezentării site-ului sigurantascolara.ro şi le-au făcut acestora recomandări de preîntâmpinare a „situaţiilor negative” în care pot fi implicaţi elevii. AGERPRES/(AS – autor: Roberto Stan, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Simona Aruştei)