Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, a precizat că ”nimeni nu şi-a dorit” furtul obiectelor de patrimoniu de la muzeul din Olanda şi a subliniat că ar fi fost necesar să existe ”un contract blindat” pentru această expoziţie.
”Acum, în termeni reali, unul din subiectele din aceste zile este acest furt al obiectelor de patrimoniu dacice din muzeul olandez. Vă daţi seama, discutând foarte deschis, că eu cred, adică că a fost o idee bună ca lucrurile, valorile noastre să fie expuse pentru ca europenii să ne cunoască şi altfel, nu, cum să vă spun, doar partea negativă sau ce scrie într-un ziar sau altul despre cineva care a făcut nu ştiu ce într-o anumită ţară, ci să vadă şi bogăţia, să spunem, culturală a neamului nostru”, a declarat Ilie Bolojan, la emisiunea Insider politic de sâmbătă, la Prima TV.
Bolojan a adăugat că nimeni nu şi-a dorit această spargere, dar că lucrurile au degenerat.
”Această chestiune, vedeţi, s-a întâmplat această spargere, da, violentă, adică n-a fost un furt din ăsta… E o chestiune… De aici, în loc, într-adevăr, să înţelegem că nimeni nu şi-a dorit această chestiune, aţi văzut, au început să se mute lucrurile în tot felul de chestiuni. Dom’le, dacă era o hotărâre de guvern, dacă s-a dat, dacă nu s-a dat, acum să luăm cazul negativ. (…) Dar gândiţi-vă că aceeaşi chestiune este şi la o hotărâre de guvern. Ideea asta să ne îngropăm în hârtii, să ne acoperim, mai punem, mai scoatem o hârtie, mai urcăm la următorul nivel, este o boală a sistemului nostru public. Dom’le, nu mi-asum nimic. Mai cer o aprobare, mai încă o aprobare, mai încă o aprobare”, a spus Bolojan.
Preşedintele Senatului crede că pentru astfel de expoziţii este nevoie de ”un contract blindat”.
”În cazul ăsta, speţa este cât se poate de clară. Bun, s-a decis, trebuia să ne asigurăm că avem un contract blindat, cât mai clar. Adică să fac o chestie profesionistă, pe care un ministru, indiferent, nu este el specialist, să judece, dacă o clauză asiguratorie este bună sau proastă. Şi să mă asigur că într-adevăr aceste clauze sunt respectate, că am făcut o asigurare blindată, că paza este asigurată, dar, vedeţi, s-a dus într-o zonă de asta, a intrat într-o zonă din nou, de politică, naţionalistă, lucrurile au început să se escaladeze într-o zonă în care, efectiv, n-are nicio legătură, să spunem, cu realitatea. Sigur, este o mare pagubă, dar gândiţi-vă că în orice ţară s-ar fi putut întâmpla asta”, a precizat Bolojan.
De asemenea, Bolojan crede că poliţia din Olanda face tot ce poate pentru a rezolva acest caz al furtului obiectelor din patrimoniul României.
”Eu cred că poliţia olandeză, din pur şi simplu, din dorinţa ca să arate că Olanda este totuşi o ţară care are o anumită siguranţă, inclusiv atunci când expun astfel de valori, face tot ce este posibil şi trebuie să colaborăm cu olandezii, să ne canalizăm pe ideea de a fi prinşi infractorii şi recuperate aceste imobile, dar aici toate lucrurile se duc într-o zonă de politic şi asta vom vedea în următoarele trei luni de zile până la alegeri. Orice se va întâmpla va fi dus într-o zonă de politic, dar chiar dacă aparent se va termina, va aparea altceva, se speculează. E o chestiune cu care va trebui să ne obişnim cel puţin în următoarele luni”, a spus Bolojan.
Întrebat dacă este de acord cu abordarea premierului Marcel Ciolacu, de a oferi o recompensă pentru a recupera bunurile furate, Bolojan a afirmat că acesta este ”un lucru bun”.
”Faptul că a anunţat că guvernul e dispus să ofere o recompensă cred că e un lucru bun. Pentru că la urma urmei, vedeţi, când se întâmplă astfel de chestiuni, acest stimulent cu recompensa de foarte multe ori a ajutat. Faptul că se verifică în ce condiţii s-au dat, prin Corpul de Control, nu văd o problemă pe chestiunea asta. Aici, în zonele astea, ce se întâmplă? Cum am văzut, m-aţi întrebat de comentariul domnului Grindeanu. E foarte important să nu escaladezi. Ştiţi, cei care sunt în lumea politică au şi o gândire din asta legată de imagine. Totuşi suntem atacaţi, să vedem cum răspundem, cum ne poziţionăm. E o chestiune naturală, cum să vă spun, care ţine de un om politic. Problema este să vezi totuşi, să ai grijă să nu escaladezi lucrurile şi să vezi ce este important”, a spus Bolojan.
Preşedintele Senatului a subliniat că şi el a fost atacat şi jignit, în ultima perioadă, dar că a preferat să se canalizeze pe priorităţi, în loc să dea replici întrucât ”coaliţie solidă înseamnă o ţară stabilă”.
”Şi eu am fost atacat şi în aceste zile şi eşti făcut în fel şi chip, eşti jignit, afli lucruri despre tine pe care nu le ştiai nici tu, adică tot felul de mizerii de genul acesta, dar ai două soluţii, să te duci, să te împiedici de toată lumea, să dai replici, să arăţi anumite lucruri sau să încerci să te canalizezi pe priorităţi, iar în cazul în care eşti într-o coaliţie, uneori efectiv trebuie să ai grijă de soliditatea acestei coaliţii, asta nu pentru a te agăţa de funcţie. Ci pur şi simplu pentru că uneori o coaliţie solidă înseamnă o ţară stabilă, iar o coaliţie care n-are stabilitate, n-are o majoritate corespunzătoare, generează la rândul ei oarecare sentiment suplimentar de insecuritate pentru ţara aia. Deci nu văd o problemă pe declaraţia aia care a fost, dar e clar că trebuie avut o grijă pe tema asta, că altfel rişti se escaladezi din declaraţie în declaraţie”, a declarat Ilie Bolojan.