Întâlnirea anuală a preşedintelui cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în ţara noastră este programată pentru ora 12:00, la Palatul Cotroceni, iar preşedintele interimar Ilie Bolojan va avea un discurs.
Reuniunea este cu atât mai importantă având în vedere contextul politic internaţional.
Luni, aproximativ zece lideri europeni au sosit la Paris la o reuniune de urgenţă privind Ucraina şi apărarea europeană, în timp ce preşedintele american Donald Trump caută să negocieze un acord de pace pentru Ucraina direct cu preşedintele rus Vladimir Putin, fără implicarea europenilor.
Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, i-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, pe ambasadorul agreat al Republicii Columbia, Divia Desideria Cepeda Rojas, pe ambasadorul agreat al Statului Kuweit, Abdullah Abdulrahman Al-Shatti, şi pe ambasadorul agreat al Republicii Populare Bangladesh, Shahnaz Gazi.
Preşedintele le-a urat noilor ambasadori succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităţilor române în acest sens.
Europa este „pregătită” să „preia iniţiativa” pentru a oferi „garanţii de securitate” Ucrainei, a afirmat secretarul general al NATO, Mark Rutte, la finalul unei reuniuni de urgenţă privind Ucraina care s-a ţinut luni, la Paris
Descumpăniţi de dialogul ruso-american cu privire la Ucraina, liderii ţărilor-cheie europene reuniţi la Paris au părut, totuşi, divizaţi în privinţa conţinutului unor astfel de angajamente de securitate, în special în ceea ce priveşte eventuala trimitere de trupe în Ucraina.
Unii, precum Franţa şi Regatul Unit, s-au dovedit a fi în favoarea ei, în anumite condiţii, dar alţii, precum Germania în special sau Polonia, au considerat această discuţie prematură.
În spațiul de divergență dintre Europa și Statele Unite, Bucureștiul nu știe în ce parte să meargă. Dacă ar ține cont de principiile democrației liberale ar trece necondiționat de partea europenilor, dar România ia în calcul și alte variabile, cum ar fi nevoia sprijinului american în apărarea imediată a țării în caz de nevoie, dependența de avioanele și elicopterele cumpărate din Statele Unite și, în general, de armele mai mult sau mai puțin sofisticate comandate tot de dincolo de ocean.
Mai multe detalii aici: