Ilie Bolojan: În faţa agresivităţii Rusiei, calea integrării europene a devenit mai necesară ca oricând. 2024 a adus progrese majore pe această cale, atât pentru Ucraina, cât şi pentru Republica Moldova, este important ca aceste progrese să continue

Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a declarat marţi, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice, că în faţa agresivităţii Rusiei calea integrării europene a devenit mai necesară ca oricând. El a subliniat că 2024 a adus progrese majore pe această cale, atât pentru Ucraina, cât şi pentru Republica Moldova şi este important ca aceste progrese să continue.

Bolojan a declarat în discursul susţinut în faţa ambasadorilor că, în faţa agresivităţii Rusiei, calea integrării europene a devenit mai necesară ca oricând.

”Anul 2024 a adus progrese majore pe această cale, atât pentru Ucraina, cât şi pentru Republica Moldova. Este important ca aceste progrese să continue. La fel, integrarea europeană a regiunii Balcanilor de Vest, care rămâne de interes strategic pentru România şi pe care o vom susţine prin acţiuni concrete de sprijin”, a spus preşedintele Ilie Bolojan.

El a mai spus că sprijinul pentru Republica Moldova este pentru România o datorie. ”Republica Moldova va avea alegeri parlamentare în acest an, iar rezilienţa sa trebuie întărită. Nu putem permite ca Rusia să folosească în continuare instrumente de şantaj şi constrângere, aşa cum am văzut recent cu folosirea energiei. Soluţia pentru securitatea energetică este o cât mai bună interconectare cu România şi cu Uniunea Europeană, iar pentru asta lucrăm intens. Pentru noi, securitatea şi stabilitatea în zonă sunt esenţiale”, a completat preşedintele interimar.

Preşedintele interimar a mai spus că vecinătatea noastră nu ne oferă doar provocări, ci şi oportunităţi, el precizând că se referă la conectivitate.

”Fie că vorbim despre transport, despre energie sau despre reţele digitale, există un potenţial imens în regiunea noastră şi pentru rolul României. De aceea, coordonarea şi proiectele comune cu Republica Moldova şi Ucraina sunt vitale, ca şi implicarea noastră în viitorul proces de reconstrucţie a Ucrainei. Mă refer aici şi la potenţialul relaţiilor noastre cu parteneri din regiunea Balcanilor de Vest, cu Turcia, precum şi cu state din Caucaz şi din Asia Centrală, lucrând pe coordonatele conectivităţii”, a afirmat el.

Ilie Bolojan a spus că ”Uniunea Europeană se află într-un proces de transformare care nu mai poate aştepta”.

”Sunt propuneri bune, pe care noi le susţinem: luarea mai rapidă a deciziilor; simplificarea, dereglementarea şi debirocratizarea; creşterea investiţiilor în sectorul apărării, cu excluderea acestor cheltuieli din Pactul de stabilitate, aşa cum am solicitat împreună cu mai multe state; stimularea competitivităţii economiilor noastre; poziţionarea Europei pe harta dezvoltărilor în materie de inovare şi de inteligenţă artificială; protejarea democraţiei, inclusiv de interferenţele şi de acţiunile hibrid din ce în ce mai sofisticate; pregătirea unui nou buget, care să ţină cont de evoluţiile în materie de securitate şi apărare, dar şi de protejarea intereselor noastre pentru politica de coeziune şi agricultură”, a explicat preşedintele.

”Ne bucurăm de la începutul acestui an de circulaţia deplină în spaţiul Schengen, poziţie din care rămânem un partener angajat şi activ în consolidarea securităţii interne a Uniunii Europene şi a securităţii frontierelor externe. Se vede deja cum prezenţa României în Schengen aduce evoluţii pozitive pentru turism, transport, comerţ şi mediu. Avem fondurile din PNRR şi cele europene, iar guvernul trebuie să rezolve întârzierile şi să utilizeze resursele cât mai eficient, pentru că acestea înseamnă investiţii şi locuri de muncă pentru români. Acestea înseamnă prosperitate”, a mai declarat Bolojan.

Potrivit preşedintelui interimar, ”beneficiile apartenenţei noastre la Uniunea Europeană sunt clare, iar România susţine orice proces la nivel european care are ca ţintă sporirea coeziunii şi a rezilienţei strategice a Uniunii şi a statelor membre.

”Din perspectivă strategică şi de securitate, România şi-a asumat un rol activ în consolidarea apărării şi a descurajării, precum şi a prezenţei NATO pe Flancul Estic şi la Marea Neagră. Este o regiune de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică. Vom continua coordonarea strânsă cu aliaţii, pentru asigurarea măsurilor de apărare şi descurajare ale NATO. Mulţumesc pe această cale tuturor aliaţilor şi partenerilor noştri pentru contribuţia pe care au adus-o la securitatea României şi a regiunii Mării Negre prin dislocările de personal militar, de echipamente şi de tehnică militară pe teritoriul ţării noastre”, a subliniat Ilie Bolojan.

Ilie Bolojan, în faţa ambasadorilor străini: Parteneriatul Strategic cu SUA a fost şi va rămâne un pilon al politicii externe a României / Credem în această relaţie care a progresat substanţial de-a lungul timpului, se poate consolida şi mai mult

Buzău – În ultimele 24 de ore, 30 de persoane au ajuns cu fracturi la Spitalul Judeţean