Preşedintele interimar Ilie Bolojan afirmă că o ţară poate fi ”îngenuncheată” nu doar cu tancurile sau cu mijloacele clasice ale războiului, ci şi prin războiul hibrid. Şeful statului remarcă faptul că Republica Moldova este de mulţi ani ţinta acţiunilor hibride.
Întrebat, miercuri seară, dacă crede că există posibilitatea unor acţiuni militare împotriva trupelor Armatei României, Ilie Bolojan a răspuns negativ, însă a subliniat că o ţară poate fi pusă la pământ nu doar prin mijloacele clasice ale războiului.
”În momentul de faţă nu văd o astfel de posibilitate, dar o ţară nu trebuie să o îngenunchezi din afară, ea poate fi pusă în genunchi din interior, uneori din incompetenţa conducerii acelei ţări, uneori din reaua credinţă, uneori din pulverizarea lumii politice, din susţinerea unor curente care nici într-un caz nu sunt o soluţie pentru ţara respectivă şi deci acest tip de acţiuni, astăzi nu mai trebuie să intri cu tancurile pentru o ţară, poţi să faci foarte mult rău unei ţări prin tot ce înseamnă platforme, prin lucrurile din societate şi aceasta este o nouă formă de război pe care o experimentăm de câţiva ani de zile”, a afirmat Ilie Bolojan, în podcastul ”Friendly Fire”.
El a remarcat faptul că există acţiuni prin care se potenţează frica de război, neîncrederea în autorităţi sau în Uniunea Europeană, toate acestea făcând parte din războiul hibrid.
”Neîncrederea în autorităţi. Sigur, aici orice fel de mesaj vine pe un teren fertil, pentru că este o neîncredere, din păcate, care e generată de noi, de cei din lumea politică în cea mai mare parte. Şi atunci când vii să faci, să potenţezi această neîncredere, nu faci decât să vii pe un teren unde rezultatele sunt puternice. Aversiunea faţă de Uniunea Europeană. Toate aceste lucruri înseamnă fracturarea, fragmentarea societăţilor, înseamnă slăbirea organismului naţional, a coeziunii naţionale şi aceste lucruri se amplifică şi se pot amplifica în anii următori”, a mai afirmat Bolojan.
El a adăugat că Republica Moldova a fost în ultimii ani ţinta unor războaie hibride ale căror metode au fost apoi folosite şi în alte ţări, inclusiv în România.
”Ceea ce a experimentat Moldova în aceşti ani înseamnă războaie hibride, serioase şi primul câmp de experimentare este Moldova, apoi ceea ce funcţionează se exportă în România şi în alte ţări”, a mai declarat Bolojan.