Un proiect expoziţional itinerant dedicat fraţilor Manakia, pionieri ai fotografiei şi cinematografiei în Balcani, la începutul secolului XX, este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Reprezentanţe în Străinătate şi Comunităţi Româneşti, în perioada 12 aprilie – 25 iulie 2025, în Grecia şi Albania.
Expoziţia prezintă imagini realizate în trecut de Fraţii Manakia, păstrate în arhiva de imagine a Muzeului Ţăranului Român, şi fotografii recente ale aceloraşi locuri, realizate începând din 2017 de conf. univ. dr. Cătălin D. Constantin în cadrul unei cercetări ample în peste 40 de aşezări din nordul Greciei, Albania şi Macedonia de Nord.
Opera fotografică a Fraţilor Manakia impresionează prin anvergură: au imortalizat toţi monarhii balcanici – regele României, al Greciei, al Iugoslaviei, sultanul otoman, patriarhul de la Constantinopol – dar şi viaţa oamenilor simpli aparţinând diverselor comunităţi multiculturale din epoca respectivă, într-o frescă vizuală de o valoare istorică excepţională.
Vizitatorii vor putea vedea imagini comparative din anii 1900 şi 2020, naraţiuni ale întâlnirilor pe teren şi ecouri ale rutelor de transhumanţă care au modelat cândva viaţa în această regiune montană a Europei.

Proiectul realizat de Institutul Cultural Român a fost prezentat anterior la Bitola (Republica Macedonia de Nord) şi va fi prezentat în Grecia şi Albania conform următorului calendar:
• Grecia: 12 aprilie – 26 mai, la Galeria de Artă Modernă Averoff din Meţovo şi 16 – 18 aprilie, la Galeria Municipală de Artă din Ioannina
• Albania: 22 aprilie – 25 iulie, la Universitatea din Korcea
Cu prilejul vernisajelor, autorul expoziţiei, conf. univ. dr. Cătălin D. Constantin, va susţine câte o conferinţă în fiecare loc despre activitatea Fraţilor Manakia, axată pe povestea fotografiilor de acum un secol şi pe parcursul său de cercetare, în încercarea de a reconstitui aceleaşi cadre, la o distanţă de peste 100 de ani.
Acest demers de recuperare a memoriei vizuale şi istorice a unei epoci esenţiale pentru spaţiul balcanic se bazează pe o cercetare de teren şi de arhivă vizual-antropologică unică. Abordarea a permis o comparaţie vizuală directă între trecut şi prezent, documentând transformările sociale, culturale şi arhitecturale ale comunităţilor din aceste spaţii.
De peste un deceniu, Cătălin D. Constantin desfăşoară cercetări antropologice în întreg spaţiul balcanic, revenind constant în locurile imortalizate de Fraţii Manakia. Folosind cercetări de arhivă, hărţi vechi, istorii orale şi fotografii originale, autorul a refăcut aceleaşi cadre în aceleaşi locuri şi, uneori, chiar în aceleaşi zile calendaristice ca în imaginile de acum peste 100 de ani. Rezultatul este un dialog vizual emoţionant între trecut şi prezent.
Cătălin D. Constantin este antropolog vizual, cercetător şi conferenţiar universitar la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti. Domeniile sale de interes includ etnologia şi antropologia culturală. Începând din 2014, a desfăşurat cercetări în localităţi din Munţii Pind (Grecia). A editat numeroase volume dedicate patrimoniului cultural şi, din 2016, coordonează seria de „Conferinţele de joi” la Palatul Suţu, Muzeul Municipiului Bucureşti. A organizat expoziţii de fotografie în România, Spania, Turcia, Bulgaria, Azerbaidjan, Georgia, Polonia, Grecia, Irlanda, Italia şi Portugalia. Are două doctorate, unul în filologie şi unul în arhitectură.
Fraţii Milton (1882-1964) şi Ianaki Manakia (1878-1954), originari din satul Avdela, au fost pionieri ai fotografiei şi cinematografiei în Balcani, la începutul secolului XX. Au deschis primul lor studio fotografic la Ioannina, în 1898, şi primul cinematograf la Bitola (Macedonia de Nord), mai întâi în aer liber (1921), apoi într-un spaţiu închis (1923). Au fost fotografi ai curţilor regale române, sârbe şi otomane, având o activitate de 65, respectiv 41 de ani. Au lăsat în urmă o operă fotografică remarcabilă: peste 18.000 de fotografii realizate în 125 de localităţi din Balcani. În 1905 au realizat primele filmări pe peliculă din această regiune. Între 1905 şi 1912 au creat o serie de documentare etnografice, considerate printre primele filme de acest tip din lume, fapt care le-a consacrat statutul de pionieri ai cinematografiei în Balcani.