Rwanda, ţară din centrul Africii, se află în stadiul incipient al discuţiilor pentru a primi imigranţi deportaţi din Statele Unite, a declarat duminică seara, la televiziune, ministrul de externe rwandez Olivier Nduhungirehe, relatează Reuters.
Rwanda, ţară învecinată cu , s-a poziţionat în ultimii ani ca o ţară de destinaţie pentru imigranţii pe care ţările occidentale ar dori să îi expulzeze, în ciuda îngrijorărilor grupurilor pentru drepturile omului, potrivit cărora Kigali nu respectă unele dintre cele mai fundamentale drepturi ale omului.
Kigali a semnat un acord cu Marea Britanie în 2022 pentru a primi mii de solicitanţi de azil din Regatul Unit, înainte ca acordul să fie anulat anul trecut de către premierul Keir Starmer, pe atunci nou ales.
„Suntem în discuţii cu Statele Unite”, a declarat Nduhungirehe într-un interviu la televiziunea de stat Rwanda TV. „Nu s-a ajuns încă la un stadiu în care să putem spune exact cum vor decurge lucrurile, dar discuţiile sunt în curs de desfăşurare, sunt încă în primele etape”, a spus şeful diplomaţiei.
Trump a lansat o amplă represiune asupra imigraţiei şi a încercat să îngheţe programul american de relocare a refugiaţilor după începerea celui de-al doilea mandat al său, în ianuarie. Administraţia sa a făcut agresiv presiuni pentru deportarea imigranţilor care se află ilegal în ţară şi a altor cetăţeni.
Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a avertizat că există riscul ca unii migranţi trimişi în Rwanda să fie trimişi în ţările din care au fugit. Kigali a negat acuzaţiile şi a acuzat UNHCR de minciună.
Luna trecută, SUA au deportat în Rwanda un refugiat irakian pe care încercaseră de mult să îl extrădeze ca răspuns la afirmaţiile guvernului irakian potrivit cărora acesta a lucrat pentru Statul Islamic.
În aprilie, Curtea Supremă a blocat temporar administraţia Trump – care a invocat o lege rar utilizată în timp de război – să deporteze un grup de migranţi venezueleni pe care i-a acuzat că sunt membri ai unor bande.