„În largul mării” de Sławomir Mrożek, în regia lui Felix Alexa, este premiera de la începutul anului la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Spectacolul este regizat de Felix Alexa, scenografia fiind semnată de Ştefan Caragiu şi Liliana Cenean. Primele reprezentaţii, la Sala Pictură, vor avea loc în 17, 18 şi 19 ianuarie, de la ora 19.00, iar premiera oficială, la 24 ianuarie, ora 19.00.
Potrivit unui comunicat al TNB, una dintre cele mai bune piese într-un act, „În largul mării” este o parabolă politică şi totodată o comedie absurdă care conţine un mesaj neliniştitor în spatele umorului. Deşi scrisă în plină cenzură sovietică, piesa este de o actualitate tulburătoare şi pare desprinsă din titlurile de presă ale zilelor noastre.
În distribuţie sunt: Şerban Pavlu, Victoria Dicu, Emilian Mârnea, Andrei Finţi, Eduard Cîrlan.
Piesa urmăreşte soarta a trei naufragiaţi înfometaţi ce încearcă să găsească o modalitate „democratică” de a decide care dintre ei va fi mâncat de ceilalţi doi. Argumentele devin din ce în ce mai demagogice, intimidarea şi linguşeala din ce în ce mai intense, până când intervenţiile unui poştaş aflat în trecere şi ale unui bătrân servitor împing acţiunea către un punct culminant înfricoşător.
„În largul mării” condamnă, prin cinismul, absurdul şi satira atât de caracteristice scriiturii lui Mrożek, brutalitatea machiavelică a puterii politice din toate timpurile.
„Ce poate fi mai actual astăzi decât „mâncatul omului de către om”, cum spune un personaj al piesei lui Mrożek? Aş spune că ne învârtim azi în jurul nuanţelor acestei acţiuni canibalice, în toate sensurile sale. Un text sclipitor de inteligent, „În largul mării” devine acum mult mai incitant, periculos şi acut decât atunci când a fost scris.
„Pentru mine, spectacolul acesta este un strigăt de alarmă în ceea ce priveşte degradarea morală a societăţii. Sub umorul negru, subtil şi percutant al piesei se ascund adevărurile dureroase ale vieţii noastre cotidiene. Şi totuşi, până unde poate merge fiinţa umană cu lipsa scrupulelor când „foamea” devine elementul principal? Suficient de departe încât „În largul mării”, această bijuterie a teatrului absurdului, să devină de un realism crud”, afirmă regizorul Felix Alexa.