În pline negocieri de pace, SUA fac un anunț înfricoșător: ‘Rusia ar putea ataca Ucraina în zilele următoare cu racheta balistică Oreșnik’

Racheta Oreșnik este văzută de oficialii americani mai mult ca o încercare de intimidare decât ca o schimbare de joc pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit unui oficial american care a vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta informațiile sensibile. Oficialul a spus că Rusia are doar o mână de rachete și că acestea poartă un focos mai mic decât alte rachete pe care Moscova le-a lansat în mod regulat asupra Ucrainei.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat marți, 10 decembrie, la o ședință a Consiliului pentru Dezvoltarea Societății Civile și Drepturile Omului că acum Rusia trebuie să îmbunătățească nu doctrina nucleară, a cărei versiune actualizată a fost aprobată pe 19 noiembrie, ci sistemul de rachete hipersonice balistice Oreșnik.

Atacul din 21 noiembrie de la Dnipro

Rusia a tras pentru prima dată cu această rachetă într-un atac din 21 noiembrie împotriva orașului ucrainean Dnipro. Camerele de supraveghere au arătat mingi de foc uriașe străpungând întunericul și s-au izbit de pământ cu o viteză uimitoare.

La câteva ore de la atacul asupra bazei militare, președintele rus Vladimir Putin a făcut pasul rar de a vorbi la televiziunea națională pentru a se lăuda cu noua rachetă hipersonică. El a avertizat Occidentul că următoarea sa utilizare ar putea fi împotriva aliaților NATO ai Ucrainei, care au permis Kievului să-și folosească rachetele cu rază mai lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei.

 

Ce e racheta Oreșnik? Răspunsul Pentagonului

Pentagonul a declarat că Oreșnik este un tip experimental de rachetă balistică cu rază intermediară, sau IRBM, bazată pe racheta balistică intercontinentală RS-26 Rubezh a Rusiei. Atacul a marcat prima dată când o astfel de armă a fost folosită într-un război.

Rachetele cu rază intermediară de acțiune pot zbura între 500 și 5.500 de kilometri. Astfel de arme au fost interzise printr-un tratat din epoca sovietică pe care Washingtonul și Moscova l-au abandonat în 2019.

Perspectiva privind pacea în Ucraina

Între timp, Donald Trump îl presează pe Putin să acționeze pentru a ajunge la o încetare imediată a focului cu Ucraina, descriindu-l ca parte a eforturilor sale active ca președinte ales pentru a pune capăt războiului.

„Zelenski și Ucraina ar dori să facă o înțelegere și să oprească nebunia”, a scris Trump pe rețelele de socializare la sfârșitul săptămânii trecute, referindu-se la președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Atât Ucraina, cât şi Rusia sunt cu ochii pe perspectiva tot mai clară a unei impulsionări a negocierilor de pace, preşedintele ales al SUA, Donald Trump, pregătindu-se să intre în funcţie la 20 ianuarie, după ce a solicitat o încetare imediată a focului şi o încheiere rapidă a războiului.

Kievul şi-a îndemnat aliaţii să ajute Ucraina să ajungă în cea mai puternică poziţie posibilă pe câmpul de luptă înainte de orice discuţii, relatează News.ro.

Rusia, despre care Ucraina afirmă că are peste 70.000 de soldaţi pe frontul de la Pokrovsk, a avansat rapid în ultimele săptămâni spre Şevcenko, un sat situat la sud de Pokrovsk. Forţele ruse încearcă în prezent să obţină un punct de sprijin în sat şi trimit grupuri de recunoaştere şi sabotaj, a declarat Voloşîn. Ucraina le ţine piept deocamdată, a adăugat el.

Căderea Pokrovskului, un important centru logistic pentru armata ucraineană în est, ar reprezenta cel mai mare eşec militar pentru Kiev din ultimele luni.

Oraşul găzduieşte, de asemenea, singurul furnizor intern de cărbune cocsificabil al Ucrainei pentru industria siderurgică, cândva gigantică. Mina, care era încă în funcţiune la 6 decembrie, se află la 10 km vest de Pokrovsk, partea îndepărtată de unde au avansat trupele ruse.

Sursa: www.stiripesurse.ro

În pline negocieri de pace, SUA fac un anunț înfricoșător: ‘Rusia ar putea ataca Ucraina în zilele următoare cu racheta balistică Oreșnik’

Compania aeriană românească Dan Air a a transportat 206.000 de pasageri de pe Aeroportul Internaţional din Bacău, la un an de la operare, către 13 destinaţii