Totuși, lucrurile par departe de a fi line. Surse politice au dezvăluit că USR ar putea să își manifeste nemulțumirea față de anumite condiții și strategii, fapt care ar putea determina celelalte partide – PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale – să formeze o majoritate fără USR, în cazul în care această formațiune va insista asupra unor revendicări considerate de ceilalți drept nerealiste sau „absurde”.
Un alt punct sensibil al negocierilor privește funcția de premier. Conform surselor, PSD își va revendica această poziție, ca partid cu cele mai multe mandate în Parlament, iar președintele Klaus Iohannis ar putea să îi acorde mandatul de formare a guvernului liderului social-democrat Marcel Ciolacu. Totodată, se vehiculează și numele lui Ilie Bolojan (PNL) ca variantă alternativă, în ciuda relațiilor tensionate ale acestuia cu Iohannis.
Situația este cu atât mai complicată cu cât, potrivit surselor, negocierile pentru formarea guvernului vor fi strâns legate de viitoarele aranjamente electorale referitoare la candidaturile la prezidențialele viitoare. Există chiar scenarii în care PSD ar putea renunța la un candidat propriu la Președinție, în cazul în care reușește să obțină de la PNL garanții solide pentru un mandat de premier pe termen lung. Deși o astfel de mișcare ar fi dificil de digerat intern, sursele indică faptul că, în politică, nimic nu este exclus atunci când vine vorba de partajarea puterii.
Începând de marți, negocierile privind noul guvern vor intra într-o fază intensă, în care fiecare partid va încerca să obțină cât mai mult la „pachet” – nu doar ministere, ci și funcții-cheie în Parlament. Sursele politice confirmă că partidele își doresc finalizarea rapidă a discuțiilor, astfel încât noul executiv să poată fi instalat într-un timp cât mai scurt după validarea noului Parlament.
În urma alegerilor, partidele politice din România au obținut următoarele rezultate pentru fiecare Cameră:
Camera Deputaților:
- PSD: 86 mandate
- AUR: 64 mandate
- PNL: 50 mandate
- USR: 40 mandate
- SOS: 27 mandate
- UDMR: 22 mandate
- POT: 23 mandate
- Minorități: 19 mandate
Senat:
- PSD: 37 mandate
- AUR: 28 mandate
- PNL: 22 mandate
- USR: 19 mandate
- SOS: 11 mandate
- UDMR: 10 mandate
- POT: 7 mandate