Începând cu anul 2026, Slovenia va introduce un impozit de 25% aplicat câștigurilor obținute din tranzacțiile cu criptomonede

Slovenia propune taxarea câștigurilor cripto pentru persoane fizice

Guvernul sloven a anunțat o propunere legislativă care prevede impozitarea cu 25% a profiturilor obținute de persoanele fizice din criptomonede, începând cu 1 ianuarie 2026. Scopul acestui proiect este alinierea legislației fiscale la standardele Uniunii Europene și la directiva DAC8 privind raportarea activelor digitale.

Cum funcționează noul impozit

Potrivit documentului oficial, noua lege se va aplica în următoarele cazuri:

conversia cripto în monedă fiat;

utilizarea criptomonedelor pentru achiziții de bunuri sau servicii;

Câștigurile vor fi calculate pe baza diferenței între prețul de achiziție și cel de vânzare

Pentru monedele deținute înainte de 2026, valoarea de intrare va fi considerată prețul de piață din 1 ianuarie 2026, conform stiricrypto.ro.

Ce NU intră sub incidența taxei

Impozitul nu se va aplica în următoarele situații:

schimburi între cripto-monede (de exemplu, BTC în ETH);

tokenuri de securitate;

NFT-uri;

monede digitale ale băncilor centrale (CBDC);

Obligații de raportare și estimări

Contribuabilii vor trebui să depună declarația fiscală anuală până pe 31 martie pentru anul precedent. De asemenea, comercianții care acceptă plăți în criptomonede ce depășesc 500 EUR vor avea obligații suplimentare de raportare.

Guvernul estimează că această taxă ar putea aduce venituri între 2,5 și 25 milioane de euro anual, în funcție de nivelul de conformare a cetățenilor.

Urmează consultarea publică

Propunerea este în prezent în consultare publică până pe 5 mai 2025. Dacă este aprobată de Parlament, noua lege va intra în vigoare la începutul lui 2026, devenind una dintre cele mai clare și directe reglementări fiscale cripto din Uniunea Europeană.

Războiul e departe de ase încheia! Kremlinul respinge încă o dată oferta Kievului și a aliaților din UE / Mesajul Ursulei von der Leyen

Legătura dintre alimentele ultraprocesate şi debutul precoce al bolii Parkinson